24/02/2005

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ


«Είναι υποχρεωτική η τυποποίηση των νωπών οπωροκηπευτικών σύμφωνα με κοινοτικούς κανονισμούς».
Την απάντηση αυτή έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος σε σχετική αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σούρλας.

Και συνεχίζει:
«Η εφαρμογή της τυποποίησης αναμένεται να ομαλοποιήσει την αγορά στα νωπά οπωροκηπευτικά, αφού θα υπάρχει σαφής πλέον διάκριση των ποιοτικών κατηγοριών, προς όφελος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότερη ανάπτυξη της αγοράς των εγχώριων ποιοτικώς αναβαθμισμένων γεωργικών προϊόντων. Επίσης, θα ελέγχονται έμμεσα οι λιανικής πώλησης και η διαφοροποίηση των κατά ποιοτική κατηγορία και προέλευση προϊόντων. Επιπλέον, με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, εξασφαλίζεται στην αγορά σύστημα αναγνωρισιμότητας για κάθε προϊόν, ώστε να μη διατίθενται στην αγορά εισαγόμενα προϊόντα ως ελληνικά.

Επίσης, η κατάρτιση του Μητρώου εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών είναι υποχρέωσή μας, βάσει της Κοινοτικής νομοθεσίας. Όλοι οι συναλλασσόμενοι στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών θα εγγράφονται σε βάση δεδομένων, η οποία θα βοηθήσει στην καθιέρωση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, σε όλα τα στάδια εμπορίας, από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1