Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιουνίου παρουσιάζεται το Βιβλίο του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα.
Καρπός πολύπλευρης και τεκμηριωμένης έρευνας είναι το βιβλίο του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα με τίτλο «Οι πολιτικοί της Μαγνησίας-Ιστορική αναδρομή» που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο "Γιάννης Κορδάτος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η νέα εμπλουτισμένη έκδοση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α. Λιβάνη, χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της επιστημονικής εργασίας, ενώ παράλληλα, προσφέρει στον αναγνώστη την ευχαρίστηση ενός ιστορικού μυθιστορήματος που διαβάζεται απνευστί.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας αποτυπώνει στο βιβλίο του πλήρως τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Μαγνησίας, από την εποχή της απελευθέρωσης του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας.
Είναι ένα βιβλίο που αναμφίβολα αναπληρώνει κάθε κενό γνώσης για την τοπική ιστορία, στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και αποτελεί, αναμφίβολα, χρήσιμο εργαλείο για κάθε ερευνητή ή ενδιαφερόμενο πάνω σε θέματα ιστορίας. Απέριττο στην περιγραφή και δίκαιο στην προσέγγιση των πρωταγωνιστών της τοπικής πολιτικής ιστορίας, το βιβλίο-ιστορική αναδρομή στους "Πολιτικούς της Μαγνησίας" αποτυπώνει σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της περιοχής. Οπως αναφέρει μάλιστα ο συγγραφέας στο εισαγωγικό σημείωμα, "αν θελήσεις να γνωρίσεις την τοπική, πολιτική, ιστορία, τους Πολιτικούς της περιοχής Μαγνησίας, τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν και μετά την απελευθέρωση ή διαμορφώθηκαν στη συνέχεια ως απόρροια πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων, διαπιστώνεις ότι είναι μία δύσκολη υπόθεση και εκ των πραγμάτων καθίσταται δυσχερής, αν όχι ανέφικτη, η επαρκής ενημέρωση".
Αφορμή για την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν η ευαισθησία του κ. Σούρλα, ο οποίος υπογραμμίζει "όταν ασχολείσαι με τα κοινά, είσαι πολιτικός και αισθάνεσαι βαρύ το χρέος της αποστολής που σου ανέθεσαν οι συμπολίτες σου και εκλαμβάνεις την πολιτική ως ύψιστο λειτούργημα για την κοινωνία και το έθνος, τότε η ανάγκη προς την κατεύθυνση αυτή προβάλλει πιο επιτακτική. Επιβάλλεται δηλαδή να γνωρίσεις ποιοι πέρασαν από αυτό τον τόπο πριν από σένα, να τους γνωρίσεις όσο μπορείς καλύτερα, να διδαχθείς από τις αρετές τους, να σημειώσεις τις παραλείψεις και να αποφύγεις τις αδυναμίες και τα λάθη τους. Όλα αυτά τα στοιχεία, τα γεγονότα, τις εκτιμήσεις πρέπει να τα εκθέσεις όσο μπορείς πιο αντικειμενικά, πέρα και πάνω από τις δικές σου ιδεολογικές πεποιθήσεις και κομματικές θέσεις, και να τα διαθέσεις στο ευρύτερο κοινό".
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο του κ. Σούρλα, χαρακτηριστικά αποσπάσματα του οποίου παρατίθενται ακολούθως. Στο κεφάλαιο με θέμα τον "Συνασπισμό των δύο κομμάτων" ο συγγραφέας σημειώνει: "Το 1910 τα δύο κόμματα Καρταλικό και Τοπαλικό συνεργάζονται στις εθνικές εκλογές και περνούν στην αντιβενιζελική παράταξη.
Η εμφάνιση του Βενιζέλου ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό, που υπήρχε, και ανέπτυξε μεγάλη δυναμική με την επιρροή που ασκούσε στο εκλογικό σώμα. Ο συνασπισμός δεν απέδωσε. Ο τελευταίος επιτυχών του συνδυασμού των Βενιζελικών υπερείχε κατά πολύ σε ψήφους από τον πρώτο του Καρταλικού - Τοπαλικού κόμματος.
Αυτές οι τρεις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν για την πολιτική συμπεριφορά των δύο κομμάτων επιβεβαιώνουν ότι είχαν κοινό παρονομαστή τον έλεγχο της εξουσίας και τα περί αρχών και ιδεολογικών αντιθέσεων αποτελούσαν δικαιολογίες για την "αυτόνομη" ύπαρξή τους.
Μετά τον θάνατο του Κ. Καρτάλη το 1933 και την τελευταία θητεία του Κωνστ. Σπυρίδη στο Δήμο Παγασών (1935-1938) έπεσε π αυλαία των δύο ισχυρών τοπικών κομμάτων. Έκλεισε έτσι κύκλος 60 περίπου χρόνων. Τη σκυτάλη της πολιτικής θα παραλάβει ο Γ. Καρτάλης που θα συνεχίσει τις παραδόσεις των Καρτάληδων στα πρώτα βήματα της πολιτικής του πορείας μόνο για δύο τρία χρόνια και στη συνέχεια, όπως θα δούμε, θα ιδρύσει κόμμα εθνικής εμβέλειας".
Στο κεφάλαιο με τίτλο "Φωτεινά παραδείγματα πολιτικής εντιμότητας" ο κ. Σούρλας εξάρει την προσφορά των ανθρώπων που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην πολιτική σκηνή του τόπου και την ιστορική συνέχεια της περιοχής. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά "υπήρχαν όμως και οι δημόσιοι λειτουργοί, πολιτικοί με ήθος και αξιοπρέπεια, που τίμησαν την πολιτική σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Πολιτικοί με ηθικές αντιστάσεις και ανιδιοτέλεια, οι οποίοι ως επιδίωξή τους είχαν την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών και όχι των οικονομικών τους επιδιώξεων. Η πολιτική και π Βουλή ήταν η έπαλξη για προσφορά και όχι για πλουτίσμό. Εκπλήρωσαν στο ακέραιο το κριτήριο της εντιμότητας, όπως το προσδιόρισαν οι αρχαίοι για τους δημόσιους άνδρες "Εξήλθε των κοινών πτωχότερος όταν εισήλθεν". Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν οι εξής περιπτώσεις:
Ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο οποίος διορίσθηκε από την κυβέρνηση, την "Προσωρινήν Διοίκησιν της Ελλάδος" Γενικός έφορος της Παιδείας (Υπουργός), τον Ιούλιο του 1824, και αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση δημοσίου ανδρός που όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του, αλλά έφθασε μέχρι πείνας, όπως προκύπτει,από επιστολή που έστειλε στον Π. Νοταρά, Πρόεδρο του Βουλευτικού, στις 27 Οκτωβρίου 1824.
Ο Νικόλαος Γεωργιάδης, γιατρός το επάγγελμα, σε μια εποχή, που ελάχιστοι ήταν οι επιστήμονες γιατροί, πέθανε φτωχός. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε με επιχορήγηση του Δήμου. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1922 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να του χορηγήσει "μίαν γενναίαν και ισόβιαν επιχορήγησιν κατά μήνα δια την οικογένειάν που αντιμετώπιζε οικονομικήν δυσφορίαν".
Ο Σοφοκλής Τριανταψυλλίδης που (ήρθε από την Τραπεζούντα σε ηλικία 16 ετών και πήρε μέρος στη μάχη της Μακρυνίτσας, επιφανής δικηγόρος, αγωνιστής για τα λαϊκά συμφέροντα με πλούσια συγγραφική, και πολιτική, δράση, πέθανε φτωχός στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αλέξανδρος Κασσαβέτης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού ήθους. Ως πρόεδρος του ΔΣ. της Τράπεζας Κοσμαδόπουλου, ενώ γνώριζε την επικείμενη πτώχευση, δεν απέσυρε τα χρήματα της οικογένειάς του με συνέπεια να τα χάσει και να απειληθεί αργότερα με κατάσχεση η κτηματική του περιουσία.
Βέβαια δεν είναι μόνον αυτές οι φωτεινές περιπτώσεις της πολιτικής ζωής της Μαγνησίας που μνημονεύσαμε. Είναι ασφαλώς οι πιο χαρακτηριστικές και οι πιο γνωστές. Είναι προφανές ότι είναι πολλοί εκείνοι, που υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, που διέθεσαν τις περιουσίες τους και που σε κάθε περίπτωση δεν χρησιμοποίησαν την πολιτική, για πλουτισμό" σημειώνει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας του βιβλίου, παραθέτοντας παράλληλα, πολλά και σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτικής ζωής της Μαγνησίας.
Γ. Σούρλας: «Υποχρέωση η γνώση της πολιτικής ιστορίας»