Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας, ως ομιλητής στην εκδήλωση της Καθολικής Εκκλησίας για τα 110 χρόνια από τη δολοφονία του ιερέα Δαλεζίου, αναφέρθηκε στη δράση και την προσφορά του προς το λαό του Βόλου.
Συγκεκριμένα εξήρε τον πατριωτισμό του, την κοινωνική του ευαισθησία και προσφορά και την αρίστη συνεργασία με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.
- Απ' όλες τις πηγές, τόνισε ο κ. Σούρλας, προκύπτει ότι ο Δαλέζιος, ιδιαίτερα κατά την εποχή που η Μαγνησία βρέθηκε και πάλι υπό την τουρκική κατοχή, το 1897, ζει το δράμα της κατεχόμενης πόλης, συμπάσχει με τους κατοίκους της, αγωνιά και παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και βοήθεια. Κι όταν μάλιστα του προτάθηκε από την προϊσταμένη του αρχή να επιστρέψει στην Αθήνα αρνήθηκε και παρέμεινε στο Βόλο για να συνεχίσει την προσφορά του στον δεινοπαθούντα λαό. Παρά την τουρκική κατοχή, με την ευκαιρία της δοξολογίας που έγινε μετά την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Γεωργίου του Α΄ και παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Γρηγορίου, έκλεισε την ομιλία του ως εξής:
«Έως πότε, Κύριε, θα επιτρέπεις οι εχθροί Σου, εχθροί του ονόματός Σου, να καταπατούν το ιερό της Ελλάδος έδαφος; Ως κύνες ωρυόμενοι ενέπεσαν εφ' ημάς. Αλλά Σύ, Κύριε Σαβαώθ, αφανιείς αυτούς και ανταποδώσεις αυτοίς ανομίαν αυτών».
Αυτή η ομιλία προφανώς ήταν και η αφορμή να τον δολοφονήσουν μετά από λίγες ώρες οι Τούρκοι κατακτητές. Οι άριστες σχέσεις με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και η προσφορά του Δαλέζιου περιγράφονται και στην ομιλία του Μητροπολίτη Γρηγορίου κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία, κατά την οποία ανέφερε:
«Κύριοι Πρόξενοι, φιλοξενώ εν τη εκκλησία μου τον νεκρόν του ατυχούς Δαλεζίου εκ καθήκοντος διότι ο μακαρίτης με εσεβάσθη ως πατέρας, ηγάπησε τον λαό μου, το ποίμνιόν μου, ως ιδικόν του. Ωφείλω εις αυτόν χάριτας και ευγνωμοσύνην διότι πολλά καλά έπραξεν υπέρ του τόπου».
Ο κ. Σούρλας κατά την ομιλία του παρέθεσε επίσης όλες τις αξιόπιστες πηγές σχετικά με τη δολοφονία του Δαλέζιου, αντικρούοντας την εσφαλμένη εκτίμηση του Giorgio De Chirico ότι μπορεί να τον δολοφόνησαν ΄Έλληνες για να εξάψουν τον φανατισμό κατά των Τούρκων.
Χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις του De Chirico και τις απέδωσε σε επηρεασμό του από τις τεταμένες σχέσεις της οικογένειάς του με τον Δαλέζιο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την άρνηση του Ερνέστο De Chirico να βαπτίσει το γιο του Γεώργιο, ο Δαλέζιος.
- Είναι βαριά μια τέτοια σκιά, ανέφερε ο κ. Σούρλας. Είναι άδικο και αυθαίρετο να αποδίδονται τέτοιες άνανδρες, εγκληματικές πράξεις σε πατριώτες που πάσχιζαν για την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τιμούσαν τους πρωτοπόρους του αγώνα μεταξύ των οποίων σε τοπικό επίπεδο ήταν και ο Δαλέζιος.
Οι Αρχές της πόλης και συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Παγασών έδωσαν προς τιμήν του Δαλεζίου σε κεντρικό δρόμο το όνομά του. Διέθεσαν επίσης 1.000 δρχ. για την ανέγερση του Καθολικού Ναού της Θεοτόκου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σούρλας τόνισε:
- Εμείς εδώ με την εκδήλωση αυτή για τον Εθνομάρτυρα Δαλέζιο, κάναμε το ελάχιστο από αυτά που του αξίζουν».