25-6-2007

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ


Ακόμη μια Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών βρίσκει τους ισχυρούς της Διεθνούς Κοινότητας απλούς θεατές απέναντι στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη στάση του ΟΗΕ και τα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν.

Και συγκεκριμένα όταν:

Το 1998 στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ οι εκπρόσωποι 130 κυβερνήσεων υπόσχονταν σε μια δεκαετία θα έχουμε εξάλειψη ή δραστική μείωση της παράνομης καλλιέργειας ναρκωτικών. Παρά ταύτα, η παράνομη καλλιέργεια και παράνομη διακίνηση αυξάνονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση των προθέσεων είναι το Αφγανιστάν, όπου σήμερα παράγεται το 92% της ηρωίνης που διατίθεται παγκοσμίως.

Το 2001 επί Ταλιμπάν η παραγωγή οπίου μετά από συμφωνία του ηγέτη τους Μουλά Ομάρ και του ΟΗΕ, η παραγωγή κατήλθε στους 185 τόνους.

Το 2006 βάσει επισήμων στοιχείων ανήλθε στους 6.100 τόνους. Και όλα αυτά παρατηρούνται όταν ένας από τους λόγους επέμβασης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ήταν η εκρίζωση της οπιοπαπαρούνας. ΄Όταν σήμερα στο Αφγανιστάν υπάρχουν 33.000 ένοπλοι από 37 χώρες και η καλλιέργεια της οπιοπαπαρούνας συνεχώς επεκτείνεται.

Η τελευταία παγκόσμια έκθεση του 2006 είναι αποκαλυπτική και απογοητευτική. Σε 200 εκατομμύρια ανέρχεται ο συνολικός αριθμός χρηστών ναρκωτικών, σε 16 εκατομμύρια χρήστες οπιούχων - ηρωίνης, σε 13 εκατομμύρια χρήστες κοκαΐνης.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για την έκταση του προβλήματος και για τη συμπεριφορά της Διεθνούς Κοινότητας που μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και με δεδομένο ότι η παραγωγή δεν μειώνεται να περιορίσουμε τουλάχιστον τη ζήτηση, να συστηματοποιήσουμε την ενημέρωση.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1