25-6-2008

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Μετώπου, κ. Γιώργος Σούρλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ακόμη μια Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών βρίσκει την χώρα μας με δεκάδες χιλιάδες νέους εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες.
- Με περισσότερους από πέντε χιλιάδες (5.000) ηρωινομανείς να βρίσκονται στη λίστα αναμονής του Ο.Κ.Α.ΝΑ. για να ενταχθούν στο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων.
- Με το όριο ηλικίας των νέων χρηστών συνεχώς να μειώνεται, αφού όλο και νεότεροι σε ηλικία κάνουν χρήση ουσιών.
- Με τους εμπόρους και τους διακινητές όχι μόνο να συνεχίζουν αλλά και να επιτείνουν τη δολοφονική τους δράση.

Απέναντι σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται μια κοινωνία αμήχανα σιωπηρή, μια πολιτεία προκλητικά αδρανής που παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις. Μια πολιτεία που εν τέλει, ως φαίνεται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και μια κοινωνία που είτε δεν θέλει να κοιτάξει τα αίτια που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά είτε προσποιείται πως δεν τα βλέπει μην τυχόν πίσω απ'αυτά αποκαλυφθεί η ενοχή και το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθέναν μας.

Ακόμη μια Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, που βρίσκει τη Διεθνή Κοινότητα όχι μόνο να μη λαμβάνει μέτρα κατά των ναρκωτικών αλλά αντιθέτως, με τις παραλήψεις και τις ενέργειες της να δείχνει πως είτε είναι απλή θεατής είτε συνένοχη σε ό,τι αφορά στην συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Αφγανιστάν, της χώρας που παράγει το 93% της ηρωίνης που διακινείται σ΄ όλο τον κόσμο που προμηθεύονται περί τα 10 εκατομμύρια νέοι, και στην οποία επί Ταλιμπάν, μετά από συμφωνία του τότε ηγέτη τους Μουλά Ομάρ με τον ΟΗΕ, η παραγωγή οπίου ανέρχονταν το 2000 σε 185 τόνους ενώ σήμερα, με την παρουσία 41.000 περίπου ενόπλων στρατιωτικών από 38 χώρες, η παραγωγή ξεπερνά τους 9.000 τόνους.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα πρέπει να ανατραπεί. Και η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών πρέπει να μας βρει με πιο αισιόδοξα στοιχεία. Πρέπει να απαντήσουμε με πράξεις σε όσους όχι μόνο καταγγέλλουν πως δεν εξαντλείται κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά διατείνονται ότι η διακίνηση, η χρήση και η εξάπλωση τους εξυπηρετούν συγκεκριμένες καταστάσεις και μεγάλα συμφέροντα.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1