25-6-2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Θετικές ήταν οι απαντήσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα ναρκωτικά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, όπου ο κ. Γ. Σούρλας τόνισε :

«Ακόμα μία ημέρα κατά των ναρκωτικών και το πρόβλημα της εξάπλωσης εντείνεται παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας συμπεριφέρονται σαν θεατές μπροστά σε αυτή την κοινωνική μάστιγα.

Κλασική περίπτωση το Αφγανιστάν, όπου παράγεται το 90% της ηρωίνης παρουσία δεκάδων χιλιάδων ενόπλων από 37 και πλέον χώρες.
Στη χώρα μας τα δίκτυα διάθεσης των εξαρτησιογόνων ουσιών δρουν σχεδόν ανενόχλητα.

Είναι προφανές ότι δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των Διωκτικών Αρχών και απαιτούνται αποτελεσματικότερες ενέργειες από την πολιτεία για τη σύλληψη των εμπόρων ναρκωτικών.

Δεκάδες χιλιάδες νέοι ίσως και εκατοντάδες σέρνονται στους δρόμους του θανάτου για την εξασφάλιση της δόσης και οι οικογένειές τους ζουν το δικό τους δράμα.

Χιλιάδες χρήστες περιμένουν στη λίστα αναμονής για τη χορήγηση υποκατάστατων». Και έθεσε τα εξής ερωτήματα:
1. Αν θα καταργηθεί η λίστα αναμονής των εξαρτημένων που περιμένουν χρόνια για την ένταξή τους στις μονάδες απεξάρτησης και των υποκατάστατων,
2. Αν πρόκειται να εκδοθεί το περιβόητο Π.Δ. που βάσει του ν. 2163/93 άρθρο 6 παρέχει τη δυνατότητα να ιδρύουν μονάδες εκτός από τον ΟΚΑΝΑ κι άλλοι φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία φυσικά πρόσωπα κ.α.)
3. Αν πρόκειται να γίνει δεκτή η εισήγηση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ για υλοποίηση προγράμματος Β' περίθαλψης ουσιοεξαρτημένων ατόμων που υπεβλήθη στο υπουργείο τον Ιανουάριο 2009.

Ο κ. Σαλμάς, απαντώντας στον κ. Σούρλα, αφού υπογράμμισε το έμπρακτο ενδιαφέρον του Αντιπροέδρου της Βουλής για το ζήτημα των ναρκωτικών στη χώρα μας, ανακοίνωσε πως μέσα στο 2009 θα δοθούν σε λειτουργία άλλες τρείς μονάδες εφαρμογής προγραμμάτων υποκατάστασης ενώ σύντομα θα γίνει δεκτή η πρόταση του ΟΚΑΝΑ για τη χορήγηση υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς. Με τη δυνατότητα αυτή και τη δημιουργία κι άλλων μονάδων που θα τεθούν σε λειτουργία σε νοσοκομεία της χώρας, βάσιμα εκτιμάται ότι οι λίστες αναμονής θα συρρικνωθούν και εν συνεχεία θα εξαφανιστούν.

Ακόμη ο Υπουργός είπε ότι προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, όπως ο νόμος ορίζει, να ιδρύουν και να λειτουργούν μονάδες απεξάρτησης και άλλοι φορείς όπως η Εκκλησία, οι Δήμοι, φυσικά πρόσωπα κ.α.

Ο κ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις θετικές αυτές εξελίξεις αλλά επέμεινε στα «καυτά» ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή και εμπορία των ναρκωτικών. «Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πως είναι δυνατόν κάθε μέρα δεκάδες χιλιάδες ή ακόμα κι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να προμηθεύονται τη δόση τους και εμείς να μη μπορούμε να εντοπίσουμε από πού ξεκινάνε τα ναρκωτικά. Κάτι συμβαίνει. Ή δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε ή δεν μπορούμε».

2009-06-25-okana

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1