«Μοιραζόμαστε την αίσθησή εγρήγορσης σας στους κινδύνους που ελλοχεύει το εμπόριο των ναρκωτικών για τις κοινωνίες μας και για τους κατοίκους του Αφγανιστάν.
Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της βιομηχανίας ναρκωτικών του Αφγανιστάν σε όλα τα μέτωπα – καλλιέργεια, επεξεργασία, διακίνηση και κατανάλωση. Οι προσπάθειές μας κατά των ναρκωτικών είναι ευρείες και συντονισμένες, συνδράμοντας την Εθνική Στρατηγική Ελέγχου Ναρκωτικών (NDCS) της Κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα στο έδαφος και την γνώση προσπαθειών επτά χρόνων. Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική μας στοχεύει εκείνους που υποσκάπτουν την νόμιμη κυβέρνηση και οικονομία του Αφγανιστάν, και θα ενισχύσουμε τα κανάλια του μηχανισμού προς την γεωργία, τις απαγορεύσεις και την δημόσια ενημέρωση.
Μέσω της Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης Καλών Πρακτικών, σε συνεργασία με τους διεθνείς δωρητές συνεργάτες μας, στοχεύουμε στην ενίσχυση των επαρχιών που εξάλειψαν ή μείωσαν αποτελεσματικά την καλλιέργεια παπαρούνας, προμηθεύοντάς τους με βοήθεια να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν στις βραχυχρόνιες ανάγκες ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το 2008, 17 επαρχίες έλαβαν συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 39 εκατ. δολάρια ώστε να ξεκινήσουν να εργάζονται σε προγράμματα-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων: του χτισίματος ενός κολλεγίου για δασκάλους στην Paktia, της κατασκευής δύο σχολείων θηλέων στο Laghman και την ίδρυση 115 θερμοκηπίων στο Maidam Wardak.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικεντρωθούν στους άλλους τρεις πυλώνες του NDCS, που προηγουμένως δεν είχαν ενσωματωθεί στην προσέγγιση των πέντε πυλών των ΗΠΑ – μείωση της ζήτησης ναρκωτικών, δημιουργία ιδρυμάτων ικανής χωρητικότητας, και διεθνή συνεργασία. Με αναφορά στο τελευταίο στοιχείο, στηρίζουμε την δουλειά του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και συνεχίζουμε να ερευνούμε την διάνοιξη νέων λεωφόρων πολύπλευρης συνεργασίας για την διακοπή του εμπορίου ναρκωτικών στο Αφγανιστάν καθώς και των οδών διακίνησης προς τις χώρες προορισμού.
Η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών του Αφγανιστάν απαιτεί επίμονη προσπάθεια από όλα τα κράτη που βρίσκονται επί των οδών διακίνησης καθώς και όλων εκείνων που συνδράμουν το Αφγανιστάν. Εκτιμούμε τις προσπάθειες που έγιναν από την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των ναρκωτικών και προσβλέπω στην στενότερη συνεργασία μας ώστε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να καταπολεμήσει αυτή την απειλή».
Τα παραπάνω απάντησε ο Λευκός Οίκος στην επιστολή του Γ. Σούρλα για το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαστάσεις του προβλήματος στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Γ. Σούρλας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Αφγανιστάν όπου επί κυριαρχίας Ταλιμπάν μετά από συμφωνία που επήλθε μεταξύ του ηγέτη τους Μουλά Ομάρ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ποσότητα οπίου - από το οποίο παράγεται η ηρωίνη - που παρήχθη το 2001 ήταν 185 τόνοι, που σημαίνει μικρές εκτάσεις καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας. Από επίσημα στοιχεία του 2008 προκύπτει ότι η παραγωγή οπίου ξεπέρασε τους 2000 τόνους. Κατά την επίσκεψή μου στην Καμπούλ ο αρμόδιος υπουργός πρότεινε μέτρα για τον περιορισμό της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας όπως την αντικατάσταση με εναλλακτικές καλλιέργειες και παροχή αποζημιώσεων.
Ωστόσο όμως, συνεχώς η καλλιέργεια επεκτείνεται μέχρι σήμερα και αξίζει να σημειωθεί ότι το 92% της ηρωίνης που διακινείται παγκοσμίως έχει προέλευση το Αφγανιστάν. Και αυτά συμβαίνουν παρά την παρουσία δεκάδων χιλιάδων ενόπλων στρατιωτών από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλα έθνη.
Κε πρόεδρε παρακαλώ να ασχοληθείτε με το θέμα των ναρκωτικών που πλήττει την νεολαία και απονευρώνει την διεθνή κοινότητα. Πιστεύω ότι με το κύρος σας και τις ευαισθησίες που σας διακρίνουν θα το θέσετε σαν προτεραιότητά σας και θα ηγηθείτε μιας παγκόσμιας εκστρατείας στην οποία θα με βρείτε συμπαραστάτη σας στην πρώτη γραμμή».