Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για το μείζον πρόβλημα των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν από την Αρμόδια Διακομματική Επιτροπή.
Ο κ. Σούρλας πρότεινε συνάντηση της διακομματικής Επιτροπής των Βουλευτών με τον Αφγανό Πρόεδρο Καρζάι και τον αρμόδιο Υπουργό, την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να συναντηθούν με τον αρμόδιο για τα ναρκωτικά του γραφείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη κ. Κόστα Μαρία, ενώ κατέθεσε και πρόταση για συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για το θέμα των ναρκωτικών.
Ο κ. Σούρλας κατέθεσε στοιχεία για την παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν και όπως είπε η χώρα της Κεντρικής Ασίας παράγει το 87%-90% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηρωίνης και τροφοδοτεί με αυτό το προϊόν του θανάτου 7.000.000 νέους σε όλο τον κόσμο. «Και στη χώρα μας» τόνισε «στους 10 νέους που κάνουν χρήση ηρωίνης για τους 9 η ηρωίνη είναι προέλευσης Αφγανιστάν».
Ενώπιον των βουλευτών παρέθεσε στοιχεία ότι το 2000 ο τότε ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ υπέγραψε Σύμβαση με τον ΟΗΕ και έτσι περιορίστηκε η παραγωγή του οπίου από την οπιοπαπαρούνα στους 185 τόνους το 2001. Μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, την εγκατάσταση 20.000 στρατιωτικών από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ακολούθησε το θλιβερό φαινόμενο της έκρηξης παραγωγής ηρωίνης. Κι ενώ επί εποχής Ταλιμπάν για την περίοδο 2000-2001 η παραγωγή άγγιζε τους 185 τόνους, υπό τα βλέμματα των στρατιωτικών της Δύσης, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. η παραγωγή ξεπέρασε τους 4.500 τόνους.
Ο κ. Σούρλας παρέθεσε τις θέσεις του Αφγανού Προέδρου Καρζάι ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους παραγωγούς που καλλιεργούν την οπιοπαπαρούνα. Ο κ. Σούρλας και με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Μετώπου συνεχάρη τη Διακομματική Επιτροπή για τις προσπάθειές της αλλά διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα αφού το πρόβλημα είναι διεθνές. Επισήμανε επίσης κατα την ομιλία του, ότι αυτοί που κερδίζουν στο μείζον πρόβλημα των ναρκωτικών είναι οι διακινητές, με τη Διεθνή Κοινότητα να στέκεται απαθής, αδιάφορη σε μια ανθρώπινη τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται καθημερινά.