14-7-2011

Επιστολή Γ. Σούρλα στον Πρωθυπουργό για τους τοξικομανείς


Ο Γ. Σούρλας με την ιδιότητα του Προέδρου του Αντιναρκωτικού Μετώπου, ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την ένταξη των 8000 τοξικομανών που περιμένουν χρόνια στη λίστα στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων. Το θέμα έθεσε κατά την συνάντησή του σήμερα με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του αναφέρει:

Περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες τοξικομανείς, περιμένουν ακόμη και επτά χρόνια στη λίστα αναμονής για την χορήγηση υποκατάστατων μεθαδόνης ή βουπρενοφρίνης.

Η κατάσταση αυτή που επικρατεί, οδηγεί πολλούς νέους στο θάνατο πριν ενταχτούν στα προγράμματα. Επιτείνει το δράμα των χιλιάδων οικογενειών. Προκαλεί προβλήματα στην τήρηση της έννομης τάξης, αφού προβαίνουν σε ενέργειες αδικοπρακτικού χαρακτήρα.

Ακόμη, συμβάλει στην αύξηση των τοξικομανών αφού χρησιμοποιούνται από τους διακινητές των ουσιών για αναζήτηση νέων χρηστών προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι έμποροι ναρκωτικών. Έχουν εξασφαλισμένη πελατεία που τους αποφέρει ετησίως, πάνω από 140 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.

Είναι προφανές, ότι η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, από πάσης απόψεως. Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, η Συνταγματική επιταγή «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών άρθρο 21 παρ. 3».

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει το μεγάλο κοινωνικό αυτό πρόβλημα, τουλάχιστον για όσους χρήστες επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα υποκατάστατων.

Άλλωστε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 27 Μαρτίου 2009, είχατε δημόσια δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με την κατ' οίκον χορήγηση υποκατάστατων.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αντοχής και ανοχής. Επιτακτική, προβάλλει η ανάγκη να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με την ανάπτυξη μονάδων ή την χορήγηση κατ' οίκων υποκατάστατων.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1