30-3-2007

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

2007-03-30-enimerosi-gia-afganistan-2

Το γεγονός ότι στο Αφγανιστάν παράγεται το 92% της παγκόσμιας διαθέσιμης ποσότητας ηρωίνης και επίσης ότι τα 9 από τα 10 παιδιά στην Ελλάδα που κάνουν χρήση ηρωίνης αυτή είναι προέλευσης Αφγανιστάν, υπαγόρευσε την επίσκεψη στη χώρα της Κεντρικής Ασίας του Αντιπρόεδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα και των μελών της Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα ναρκωτικά κ.κ. Κ. Κιλτίδη και Α. Μουσιώνη.

2007-03-30-enimerosi-gia-afganistan-1Τα στοιχεία , τις πληροφορίες και τις προτεινόμενες λύσεις για το μείζον θέμα των ναρκωτικών από το Αφγανιστάν που πλήττουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα, παρουσίασαν στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τους βουλευτές τα μέλη της αποστολής στη σπαρασσόμενη χώρα η οποία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της μετά τον εμφύλιο και μετά το τυραννικό καθεστώς των Ταλιμπάν.

Οι Έλληνες βουλευτές που πραγματοποίησαν την αποστολή στην Καμπούλ συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Κυβέρνησης τον υπουργό για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών το προεδρείο της Βουλής και τον υπουργό πολιτισμού.

Ο Αφγανός υπουργός αρμόδιος για τα ναρκωτικά κ. Ε. Σάμι τόσο κατά την ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών όσο και με έγγραφό του απάντησε στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ.Σούρλα δίδοντας όλα τα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος . Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι εκτάσεις που καλλιεργείται η οπιοπαπαρούνα ανέρχονται σε 1,6εκ. στρέμματα ενώ ο αριθμός των καλλιεργητών ξεπερνά τους 2.900.000. Επίσης τα εισοδήματα των καλλιεργητών ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια εκατό εκατομμύρια δολάρια ενώ τα περισσότερα ποσά καταλήγουν στους διακινητές της ηρωίνης.

Ενημερώνοντας τους Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές τα μέλη της αποστολής που επισκέφθηκαν την Καμπούλ τόνισαν ότι μετά από πολύωρες συσκέψεις με τους Αφγανούς αξιωματούχους οι λύσεις είναι δύο: ή να ενισχυθούν οικονομικά οι Αφγανοί καλλιεργητές για να προχωρήσουν σε εναλλακτικές καλλιέργειες ή να νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας με μοναδικά σκοπό να χρησιμοποιείται το όπιο για φαρμακευτική χρήση.

«Στο Αφγανιστάν κρίνεται η Διεθνής κοινότητα – τόνισαν τα μέλη της αποστολής- ως προς την αξιοπιστία της , τη δυνατότητα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και την πραγματική βούληση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών . Αφού η επέμβαση στο Αφγανιστάν έγινε μεταξύ άλλων και για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ωστόσο το 2001 επί Ταλιμπάν η παραγωγή κυμαινόταν στους 185 τόνους, το 2006 έφτασε στους 6.100. Και όλα αυτά συμβαίνουν υπό τα βλέμματα 33.000 στρατιωτικών από 39 χώρες».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής μετέφεραν στους Έλληνες Ευρωβουλευτές την πρόταση του Αφγανού υπουργού αρμόδιου για τα ναρκωτικά να κληθεί στις Βρυξέλες προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μείζον θέμα.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές Α. Σαμαράς, Κ. Χατζηδάκης και Π. Μπεγλίτης όπως τόνισαν πρόκειται να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους , θα καλέσουν τον αρμόδιο Υπουργό για τα ναρκωτικά κ. Ε.Σάμι στο Ευρωκοινοβούλιο και θα συζητήσουν τις προτεινόμενες λύσεις στην Ολομέλεια.

link go16x16 Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1