6-4-2010

Επίσκεψη Γ. Σούρλα στη Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο

 

ΟΚΑΝΑ ΒολοςΣημαντικό είναι το έργο που επιτελείται στη Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ η οποία λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2008 στο Νοσοκομείο του Βόλου. Aυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα και Προέδρου του Πανελληνίου Αντιναρκωτικού Μετώπου ο οποίος συναντήθηκε με τα στελέχη της Μονάδας καθώς και με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρρά.

Ο κ. Σούρλας ανέφερε πως πλέον θα πρέπει να θεωρείται σημαντικό επίτευγμα ότι πολλά άτομα από το σύνολο εκείνων που παρακολουθούν το πρόγραμμα, βρίσκονται πλέον σε θέση να παίρνουν από μόνα τους τα υποκατάστατα στο σπίτι τους και συνεχάρη το προσωπικό της Μονάδας, που όπως είπε διακρίνεται για την ευαισθησία του, την άριστη συμπεριφορά του και την αποτελεσματικότητά του.

Ο κ. Σούρλας σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα διακίνησης ναρκωτικών χαπιών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών έξω από τη Μονάδα, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα βοηθήσει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ενώ σε συζήτηση που είχε με νέους οι οποίοι παρακολουθούν το πρόγραμμα, τους παρακάλεσε να σταθούν όρθιοι και να αντιδράσουν απέναντι σε όσους προσπαθούν να τους υποτάξουν στην εξάρτηση.

Επίσης ανέφερε ότι έχει γίνει έρευνα για τη λειτουργία της Μονάδας η οποία θα παρουσιαστεί και ευχαρίστησε την απερχόμενη διοικήτρια του Νοσοκομείου για το έργο που επιτέλεσε στα χρόνια που είχε την ευθύνη της λειτουργίας του, ενώ παράλληλα τη συνεχάρη για τις διοικητικές της ικανότητες.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σούρλας δήλωσε: «Με την ιδιότητα του προέδρου του Αντιναρκωτικού Μετώπου ζήτησα να έχω συνάντηση με το προσωπικό για να ενημερωθώ για τις συνθήκες και τις προοπτικές που διαγράφονται. Όπως σας είπε και η κ. Τοπαλίδου έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο και ποιοτικό και ποσοτικό και τα δύο έχουν σημασία στη διάστασή του. Δεν συμβαίνει σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδος απ' ό,τι ξέρω αλλά όμως και για το ποιοτικό αποτέλεσμα να εμπιστεύονται τα άτομα αυτά να παίρνουν μόνοι τους τα υποκατάστατα στο σπίτι τους. Αυτή είναι σημαντική επιτυχία κι αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό που διακρίνεται για την ευαισθησία του, τη συμπεριφορά του και την αποτελεσματικότητα που σηκώνει βάρος πάνω από αυτό που λένε οι στατιστικές αναλογία εξαρτημένου ατόμου και προσωπικού. Θα βοηθήσουμε και θα συμπαρασταθούμε στο σημαντικό αυτό έργο. Υπάρχουν προβλήματα διακίνησης χαπιών έξω από τη Μονάδα. Επικοινώνησα με τον αρμόδιο Διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών και μου είπε ότι σήμερα συνελήφθησαν ένας 17χρονος κι ένας άλλος για μεγάλη ποσότητα χασίς. Η μονάδα προστατεύεται από τη Δίωξη Ναρκωτικών αλλά υπάρχουν κάποια κρούσματα. Μίλησα με κάποιους νέους και τους ζήτησα να αντιδράσουν απέναντι σε κάποιους που θέλουν να τους υποτάξουν σε αυτή την εξάρτηση. Το να απευθύνω έκκληση στους εμπόρους ναρκωτικών που είναι κτήνη και ψυχροί εγκληματίες δεν έχει νόημα. Σαν Αντιναρκωτικό Μέτωπο κάναμε καλή δουλειά θα την παρουσιάσουμε, ο κ. Ντακούμης συντονίζει αυτή την προσπάθεια η οποία είναι η μοναδική στην Ελλάδα παίρνουν τα στοιχεία από τα άτομα που νοσηλεύονται και από τους γονείς διερευνώντας τα αίτια που τους οδήγησαν εδώ, τις απόψεις, τις αντιλήψεις και προτάσεις και θα είναι η μοναδική στην Ελλάδα που γίνεται. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Ήρθα εδώ σήμερα να αποχαιρετήσω την κ. Καρρά που αντικαθίσταται, να την ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερε και οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές με αίσθημα ευθύνης, με ευαισθησία επιστημονική, ιατρική αλλά και με μεγάλες διοικητικές επιδόσεις και αποδόσεις και το πιστεύω και το λέω αυτό και εύχομαι ο νέος διοικητής να συνεχίσει το δημιουργικό έργο της κ. Καρρά».

Από την πλευρά της η γιατρός της Μονάδας Γιολάντα Τοπαλίδου είπε ότι «κάθε ασθενής που παραμένει έστω και για μία ημέρα καθαρός, είναι ένα μεγάλο βήμα».

Εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή της για το έργο που επιτελείται στη Μονάδα, τόνισε ότι από τα 159 άτομα που παρακολουθούν το πρόγραμμα, τα 58 είναι καθαρά και βρίσκονται ήδη σε θέση να παίρνουν μόνα τους τα υποκατάστατα που τους χορηγούνται στο σπίτι τους.

Κάνοντας σχετική ενημέρωση για τη λειτουργία της Μονάδας η κ. Τοπαλίδου ανέφερε πως στη λίστα αναμονής βρίσκονται ακόμη 21 άτομα, αλλά εξέφρασε την πίστη ότι σύντομα και αυτά θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τη Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατων στο Βόλο τη στελεχώνουν 2 ψυχολόγοι, τρείς γιατροί και 5 νοσηλευτές, σημείωσε όμως ότι αυτό το προσωπικό δεν θα είναι αρκετό να παράσχει την αναγκαία υποστήριξη εάν το πρόγραμμα χρειαστεί να το παρακολουθήσουν παραπάνω άτομα.

Το προσωπικό της Μονάδας για το έργο που επιτελεί συνεχάρη τέλος η διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου κ. Καρρά, η οποία δεσμεύτηκε ότι πριν την αποχώρησή της, θα επισκεφθεί την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, θα της μεταφέρει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη λειτουργία της Μονάδας και θα της ζητήσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1