5-4-2012

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Γ. Σούρλα
για την παράδοση ελληνικών εγγράφων της Ρουμανίας

 2012-05-05-akadimia

Σε ειδική εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ο πρόεδρός της εξέφρασε την ευαρέσκεια του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της Ελλάδας προς τον κ. Γ. Σούρλα, πρόεδρο του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», για την παράδοση ελληνικών χειρογράφων και εγγράφων της Ρουμανίας.

Ο κ. Σούρλας κατά την παράδοση των χειρογράφων τόνισε:

Μεταξύ των επιδιώξεων του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» που δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν και η αναζήτηση και αξιοποίηση των ελληνικών χειρογράφων και εγγράφων της Φαναριώτικης περιόδου 1711–1821.

Η προσπάθεια άρχισε το 2007 μετά από επαφές που είχαμε με την πολιτική, θρησκευτική και πνευματική ηγεσία της Ρουμανίας, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Βουκουρεστίου, τον Πατριάρχη Δανιήλ και τον Πρωθυπουργό Ελληνικής καταγωγής Ποπέσκου – Ταριτσιάνο.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός στήριξε με ενθουσιασμό την προσπάθεια αυτή και εξήρε την προσφορά Ελλήνων διανοούμενων στον πολιτισμό της Ρουμανίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Δανιήλ Φιλιππίδη που κατάγονταν από το Πήλιο ο οποίος μάλιστα έδωσε το όνομα Ρουμανία στην χώρα αυτή. Αλλά και η γεωγραφία και η ιστορία που έγραψε για τη Ρουμανία αποτελούν και σήμερα ακόμα τα εγκυρότερα βιβλία.

Έτσι έχουμε συγκεντρώσει ένα αξιόλογο υλικό φιλολογικού, φιλοσοφικού, θεολογικού, μουσικού, ιατρικού περιεχομένου αλλά και σχετικά με εμπορικές και διπλωματικές δραστηριότητες που ξεπερνάει τις 60.000 σελίδες.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση σας παραδίδομε σήμερα το σπουδαίο αυτό υλικό για περαιτέρω αξιοποίηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την απόκτηση και άλλων στοιχείων από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα από το Ιάσιο και τα Εθνικά αρχεία του Μπρασόβ αλλά και από τη Μολδαβία όπου υπάρχουν 50 χειρόγραφα, τη Γεωργία και την Αρμενία και θα θέλαμε τη δική σας συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σούρλα για το πολύτιμο υλικό που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο και παρέδωσε τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι πλέον στη διάθεση ερευνητών για την αξιοποίηση και την ανάδειξη της συμβολής των Ελλήνων της εποχής εκείνης στον πολιτισμό των παραδουνάβιων Ηγεμονιών.

tube akadimia timise

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1