Κισινάου, 24 & 25 Ιουνίου 2006

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΚΙΣΙΝΑΟΥ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ
«Υψηλάντης, Φιλιππίδης, Πρωταγωνιστές της Μολδαβικής και Ελληνικής Ιστορίας»

 

Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Δανιήλ Φιλιππίδη που πρωταγωνίστησαν προετοιμάζοντας την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας Ρήγας Βελεστινλής, στις 24 και 25 Ιουνίου 2006.

Στο συνέδριο έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία για τις κοινές προσπάθειες ώστε να περιέλθει σε ελληνικά χέρια το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας, το σπίτι όπου φιλοξενείτο ο Αλ. Υψηλάντης οργανώνοντας την εξέγερση κατά των Οθωμανών στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Όπως είναι γνωστό για το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας απέδωσαν οι συντονισμένες ενέργειες του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα ο οποίος με την ιδιότητά ως πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Bελεστινλής» είχε τις πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη της έδρας του αγώνα στη Μολδοβλαχία για την εξέγερση του '21.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου ομιλητές ήταν Έλληνες και Μολδαβοί Πανεπιστημιακοί για την κοινή πορεία των δύο λαών μέσα από την ιστορική μνήμη και τη δράση των Υψηλάντη και Φιλιππίδη ενώ θα επισκεφθούν το ιστορικό σπίτι της Φιλικής Εταιρείας όπου γίνονταν μυήσεις των μελών του Ιερού λόχου.

Στο συνέδριο - το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βλαδιμίρ Βορόνιν - ανακηρύχθηκε ο κ. Σούρλας επίτιμος διδάκτορας (Doctor Honoris Causa) της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας. Ο τιμητικός αυτός τίτλος παρέχεται για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Επιστημών της Μολδαβίας, ο πρώτος απονεμήθηκε στον κ. Vladimir VORONIN, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

anakiriksi-epit-didaktora   kisinaou-3

Το Σάββατο στις 24 Ιουνίου 2006, στο Κισινάου, μετά την εναρκτήρια προσφώνηση των συμμετεχόντων από τον Ακαδημαϊκό κ. Gheorge Duca (Master of Ceremonies), Πρόεδρο της Επιστημονικής Ακαδημίας της Μολδαβίας και Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Μολδαβία, ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν. Ακολούθως έγινε η ανακήρυξη του κ. Γ. Σούρλα σε Επίτιμο Διδάκτορα της Επιστημονικής Ακαδημίας της Μολδαβίας και ακολούθησε ομιλία του κ. Σούρλα.

Άλλοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι:
• Δημήτρης Παντελοδήμος, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ο Δ. Φιλιππίδης ως φορέας του Διαφωτισμού στη Μολδαβία»
• Αντώνης Κουτσελίνης, πρώην Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Υψηλάντης και Φιλιππίδης πρωταγωνιστές στην ιστορία των λαών Ελλάδας - Μολδαβίας»
• Αθανάσιος Καραθανάσης, καθηγητής Ιστορίας του Ελληνισμού Πανεπιστημίου Θεσ/κης με θέμα «Η Επανάσταση του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδαβία – συνεργασία πατριωτών Ελλήνων - Μολδαβών».

kisinaou-4   symfonia

 Την Κυριακή στις 25 Ιουνίου η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το BALTI όπου και υπογράφηκε συμφωνία αδελφοποίησης των δήμων Μηλεών και Balti. Αντιπροσωπεία του Δήμου Μηλεών με επικεφαλής το Δήμαρχο Απ. Αρέθα και τον Αντιδήμαρχο Ν. Σγαρδώνη θα μεταβούν στο Μπάλτς, προκειμένου να υπογραφεί το κείμενο αδελφοποίησης για τις δύο πόλεις. Άλλωστε ένα χρόνο πριν αντιπροσωπεία του Δήμου Μηλεών οργάνωσαν αποστολή με τον κ. Σούρλα στο Μπάλτς προκειμένου να μεταφέρουν τη λάρνακα από το χώρο όπου ετάφη.

 Στις 10.45 ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισκέφθηκε τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία παρουσία του Μητροπολίτη Μολδαβίας Vladimir.

kisinaou-1  kisinaou-2 

Μετά την έπαρση της Μολδαβικής και της Ελληνικής σημαίας έγινε η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια μνημείου για το Δανιήλ Φιλιππίδη που γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου και πέθανε στην πόλη Balti 140 χλμ περίπου βόρεια της πρωτεύουσας Κισινάου. Ακολούθησαν ομιλίες του κ. Σούρλα και του κ. Σορίν Ευθίμι, ερευνητή του Ινστιτούτου Ιστορίας στο Ιάσιο.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην οικία Κάτσικα στο Κισινάου, δηλαδή στο Στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας.

 kisinaou-6 kisinaou-7 

attacment2-32x32

Πρόγραμμα επίσκεψης Ελληνικής αντιπροσωπίας

Ομιλία Γ. Σούρλα

Ομιλία Αθ. Καραθανάση

Ομιλία Δημ. Παντελοδήμου

 Επιστολή Προέδρου Ακαδημίας Επιστημών Μολδαβίας κ. Gheorghe Duca

 

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1