Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 4/2/2006

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

«ΡΗΓΑΣ Ο ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ»

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΑΔΑ-ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

2006-2-4 - 

 

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο αντίκτυπος που έχουν αυτές στην Ελλάδα ήταν το θέμα που συζητήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», στις 4 Φεβρουαρίου 2006 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Στρατής Κόρακας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, κ. Φώτης Κουβέλης.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΡΗΓΑΣ Ο ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο που στην Νοτιοανατολική Ευρώπη όχι μόνο επικρατεί ρευστότητα αλλά σοβαρά ζητήματα αναζητούν άμεσα τη λύση τους.

Οι διεθνείς πιέσεις που ασκούνται για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου , ο εναγκαλισμός μεταξύ Αλβανών σε Τίρανα , Πρίστινα και Σκόπια , συνθέτουν ένα μωσαϊκό πολλαπλών επιδιώξεων . Ειδικά για τα Σκόπια δημιουργείται ένα μείγμα ευκαιριών για πρωτοβουλίες από την πλευρά ης Ελλάδας.

• Είναι προφανές ότι κάποιοι επιδιώκουν την προώθηση διαδικασιών περαιτέρω διάσπασης των μικρών κρατών που προέκυψαν από τις συγκρούσεις του 1990-93. Η χώρα μας προωθεί την ιδέα ότι οποιαδήποτε ανατροπή στην περιοχή θα επιτρέψει η συντήρηση θυλάκων έντασης και αποσταθεροποίησης. Μια κατάσταση αναρχίας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
• Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται:
1. Το Κοσσυφοπέδιο
2. Μαυροβούνιο
3. Βοσνία-Ερζεγοβίνη
4. Σκόπια

Σήμερα από τους κορυφαίους πολιτικούς που μας κάνουν ιδιαίτερη τιμή να βρίσκονται σε αυτό το πάνελ οι πολίτες όχι μόνο του Βόλου της Μαγνησίας αλλά και της Ελλάδος περιμένουν
1. Εκτιμήσεις
2. Θέσεις
3. Απαντήσεις
4. Προτάσεις

Περιμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα:
Για το Κοσσυφοπέδιο
• Θα λειτουργήσει σαν κρατική οντότητα
• Θα παραμείνει ως πορεία ανεξάρτητου κρατιδίου ή θα προσαρτηθεί στην Αλβανία;
Βέβαια η ομάδα επαφής ( Η.Π.Α, Ρωσίας , Γερμανίας, Γαλλίας, Ε.Ε) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε προσαρτήσεις εδαφών . Αυτό όμως σε βάθος χρόνου θα γίνει σεβαστό ή οδεύουμε προς τη μεγάλη Αλβανία;

Για τη Σερβία-Μαυροβούνιο
• Υπάρχει ζήτημα
• Εκτιμάται ότι η συνθήκη του Ντέϊτον θα τεθεί στο περιθώριο, ενώ συζητούνται προτάσεις για κοινά όργανα μεταξύ των εθνοτήτων και εμβάθυνση της Ομοσπονδοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, οι Κροάτες και οι Σέρβοι προσανατολίζονται στη βελτίωση των σχέσεών τους και στις επί μέρους συνεργασίες. Μάλιστα τα πρώτα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί στις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Κροατών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Για τα Σκόπια
Κυρίαρχο ζήτημα είναι η ονομασία.
Το ερώτημα είναι ποια προβλέπεται να είναι η εξέλιξη. Η θέση της Ελλάδος θα παραμείνει αμετακίνητη για σύνθετη ονομασία. Θα κάνουμε χρήση του βέτο αν χρειασθεί για την ένταξη στην Ε.Ε. Είναι διαπιστωμένο και γενικώς παραδεκτό ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.
• Είναι μέλος της Ε.Ε
• Είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε
• Διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία
• Προεδρεύει της Διαβαλκανικής Συνεργασίας σε μια χρονιά που διαφαίνονται ραγδαίες οι εξελίξεις.
Για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα από όλους αναμένονται οι απαντήσεις και οι απόψεις.

 

Επίσης, διαβάστε:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Γ. ΣΟΥΡΛΑ

Ομιλία Υφ. Eξ. κ. Γ. Βαληνάκη

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1