8-8-2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ 15-16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Γ. ΣΟΥΡΛΑ


Το ίδρυμα Ντε Κίρικο, που έχει έδρα στη Ρώμη, χαιρετίζει την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Ντε Κίρικο που εδρεύει στο Βόλο, την γενέτειρα του μεγάλου καλλιτέχνη και άρχισε η συνεργασία.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Paulo Picozza παραχώρησε στο Ινστιτούτο:

1. Την δυνατότητα να χρησιμοποιεί ένα πίνακα ως λογότυπο σε όλα τα έγγραφα και τις εκδόσεις του και αυτός θα είναι «οι αρχαιολόγοι»

2. Το δικαίωμα να τυπώνει μέσω του Ελληνικού ταχυδρομείου μία σειρά γραμματοσήμων, αφιερωμένων στα έργα του Ντε Κίρικο.

3. Την δυνατότητα να τυπώνει μια σειρά από Carte Postale και μια σειρά από αφίσες με έργα του Ντε Κίρικο για εμπορικούς σκοπούς.

4. Αποφασίσθηκε το Ινστιτούτο να αναλάβει την μετάφραση, την εκτύπωση και τη διαμονή ενός ανέκδοτου στην Ελλάδα βιβλίου, του de Chirico, με τίτλο « Piccolo trattato di technica pittorica», (Μικρή μελέτη της τεχνικής της ζωγραφικής) που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1928 στο Μιλάνο, και αναλύει την τεχνική των χρωμάτων, της προετοιμασίας του πίνακα και της σύστασης των βερνικιών. Ένα βιβλίο βασικό για τους σπουδαστές των εικαστικών τεχνών.

5. Αποφασίσθηκε ακόμη σε συνεργασία με ένα Ιταλικό τηλεοπτικό συνεργείο, να πραγματοποιηθεί στο Βόλο ένα μεγάλο documantaire που, ξεκινώντας από τρενάκι του Evaristo de Chirico, θα αφηγηθεί τις εικόνες των τοπίων και των πραγμάτων, που τα δύο αδέλφια αποτύπωσαν στην νεανική τους ηλικία και μετέφεραν αργότερα στην ζωγραφική τους τέχνη. Το documantaire θα προβληθεί σε διεθνές επίπεδο και θα αποτελέσει τον τουριστικό αρωγό για την Μαγνησία.

Οι δύο φορείς, το ίδρυμα και το Ινστιτούτο αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου του 2008 Ημερίδα.

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, δύο Έλληνες ερευνητές εκ μέρους του Ινστιτούτου και δύο Ιταλοί εκ μέρους του Ιδρύματος, θα αναφερθούν στην προσωπικότητα και το έργο του Ντε Κίρικο.

Επίσης θα συζητηθούν και θα καθορισθούν οι οργανωτικές λεπτομέρειες εν όψει του 2008, που θα ανακηρυχθεί στην Ελλάδα ως έτος Ντε Κίρικο, (συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την γέννησή του).

Μεταξύ των εκδηλώσεων, το ίδρυμα προτίθεται να συνδιοργανώσει με το Ινστιτούτο στο Βόλο, τον Ιούλιο του 2008, μεγάλη έκθεση με έργα του Ντε Κίρικο από την συλλογή του.

Για όλες αυτές τις δράσεις και τις εκδηλώσεις το Δ,Σ του Ινστιτούτου, ενημέρωσε τον Δήμαρχο του Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη, τον οποίο ομόφωνα ανακήρυξε επίτιμο μέλος.

Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ντε Κίρικο, σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και την συμπαράσταση των φορέων της πόλης και του Νομού, ευελπιστεί ότι, προβάλλοντας την προσωπικότητα του μεγάλου καλλιτέχνη, στο Βόλο, την γενέτειρά του, και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές, η πόλη μας θα καταστεί πόλος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1