Κυριακή, 18 Μαρτίου 2007

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ "GIORGIO DE CHIRICO"
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. Γ. ΣΟΥΡΛΑ

 2007-03-18  de Chirico-1

Τη σύσταση και λειτουργία του Ινστιτούτου "Giorgio de Chirico - Κέντρο Σπουδών και Έρευνας" ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου 2007 ο Πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας. Το Ινστιτούτο θα λειτουργεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Βόλου. Στα πλαίσια της λειτουργίας του θα δημιουργηθεί μουσειακός χώρος με έργα του μεγάλου ζωγράφου και θα ιδρυθεί μετεκπαιδευτικό κέντρο για πτυχιούχους Σχολών Καλών Τεχνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2007-03-18  de Chirico-2Η ανεύρεση το καλοκαίρι του 2006 ενός επίσημου εγγράφου, στο οποίο η κ. Ιζαμπέλα ντε Κίρικο, σύζυγός του, κατέγραψε τις τελευταίες επιθυμίες του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και τις δικές της, έγγραφο το οποίο είχε χαθεί για 25 χρόνια, ώθησε μια ομάδα συμπολιτών μας και φίλων της τέχνης του Βολιώτη ζωγράφου, να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του Ινστιτούτου, ο πρόεδρος κ. Γ. Σούρλας, «ιερός σκοπός του Ινστιτούτου είναι η μεταφορά της σωρού του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο από τη Ρώμη στο Βόλο και η κατασκευή ενός μνημείου, αντίστοιχου της εμβέλειας του σπουδαίου καλλιτέχνη, σύμφωνα με την επιθυμία του να αναπαυθεί στη γενέτειρα χώρα του, Μούσα των εμπνεύσεων σε όλη του τη ζωή».

Αυτή τη στιγμή το Ινστιτούτο στεγάζεται προσωρινά στα γραφεία της Λέσχης Βόλου στην Εξωραϊστική, όπου λειτουργεί μια έκθεση πρωτότυπων γλυπτών και λιθογραφιών του Ντε Κίρικο και η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό του Βόλου τις απογευματινές ώρες.

Στους σκοπούς της ίδρυσης του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται:

  • Η συγκέντρωση και η έκθεση σε ένα μουσειακό χώρο, των προπλασμάτων των γλυπτών έργων του Ντε Κίρικο. Η βάση αυτή του μουσειακού χώρου θα εμπλουτιστεί στη συνέχεια και με άλλα σπουδαία έργα του μεγάλου ζωγράφου.
  • Η δημιουργία εκθεσιακού χώρου αφιερωμένου στις Εικαστικές Τέχνες, στον οποίο θα φιλοξενούνται πέντε-έξι εκθέσεις το χρόνο με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
  • Η ίδρυση ενός μετεκπαιδευτικού κέντρου για πτυχιούχους Σχολών Καλών Τεχνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ετήσια φοίτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται και τρεις κύκλοι μαθημάτων από διάσημους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
  • Επίσης στις δραστηριότητες του Ιδρύματος περιλαμβάνεται η διοργάνωση ενός διεθνούς Συνεδρίου στο Βόλο ανά τριετία, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, έτσι ώστε η λήξη του να συμπίπτει με την ημέρα γενεθλίων του Ντε Κίρικο (10 Ιουλίου). Η θεματολογία του Συνεδρίου θα επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο και στην επίδραση που είχε στον τομέα των Εικαστικών Τεχνών.
FacebookTwitter

01-9999ff

footer1