Μαγνησία

22-2-2008

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Στην διαχρονικότητα του οράματος του Ρήγα Βελεστινλή και στον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε το Σύνταγμα του στην πορεία της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», κ. Γ. Σούρλας, μιλώντας στην έναρξη του Πανελλήνιου συνεδρίου, με θέμα «Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΝΣΤΙΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ», που πραγματοποιείται στο Βόλο.

Ο κ. Σούρλας ανέδειξε την συμβολή του Ρήγα, στην πορεία του Ελληνικού Συνταγματισμού και εξήρε την πρωτοπορία των ιδεών του μεγάλου Έλληνα Διαφωτιστή. Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Οι απόψεις του Ρήγα όπως διατυπώθηκαν στο Σύνταγμά του, αναγνωρίζονται ως αφετηρία του Ελληνικού Συνταγματισμού. Η Βουλή των Ελλήνων, κατά την οργάνωση έκθεσης για τα 30 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975, στον οδηγό που εξέδωσε, αναγράφει, τους πέντε κορυφαίους, που δημιούργησαν, ή σφράγισαν, με την πολιτική τους, Συντάγματα της Ελλάδος. Και αυτοί είναι, ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το ότι τα νομοθετικά κείμενα της Γαλλικής Επανάστασης αποτελούν πρότυπο και πηγή έμπνευσης, δεν μειώνουν την αξία του πολιτεύματος του. Άλλωστε οι διαφωτιστές της Γαλλίας, όπως ο Μοντεσκέ, ο Ρουσσώ, ο Βολτέρος και άλλοι, άντλησαν στοιχεία από τον Αριστοτέλη και την Αρχαία Ελλάδα. Ο Ρήγας δεν αναπαράγει, δεν αντιγράφει το Γαλλικό Σύνταγμα. Ο Ρήγας τροποποιεί διατάξεις, προσθέτει νέες, παραθέτει ερμηνευτικά σχόλια, παραδείγματα, στοιχεία πολιτικής αγωγής και προσδίδει περισσότερο δημοκρατικό, κοινωνικό, φιλελεύθερο και ανθρωπιστικό περιεχόμενο σε βασικούς τομείς. Το πολίτευμα του Ρήγα εκτός από δημοκρατικό έχει και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.

Θα αναφερθώ μόνο σε δύο περιπτώσεις που το καθιστούν πρωτοποριακό, διαχρονικό ιδιαίτερα επίκαιρο:
Σχετικά με τα χρέη, ο Ρήγας προσθέτει διάταξη που δεν υπάρχει στο γαλλικό και που ορίζει, ότι τα χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, διαγράφονται εφ΄ όσον έχουν πληρωθεί οι τόκοι, εντός μιας πενταετίας, που προφανώς αντιστοιχούν στο αρχικό κεφάλαιο, (άρθρο 35 της Διακήρυξης). Έτσι κατοχύρωσε την προστασία των πολιτών από την εκμετάλλευση που δυστυχώς υπάρχει σήμερα, όπως προκύπτει με τα πανωτόκια των Τραπεζών

Ελάχιστο εισόδημα. Στο άρθρο 21 των Δικαίων γράφει, «το κοινό χρεωστεί μίαν βοήθειαν εις τους δυστυχείς εγκατοίκους, τόσον εις το να τους προμηθεύσει να έχουν τι να εργάζονται όσο και να δώσει τρόπον ζωής εις εκείνους δεν ημπορούν πλέον να δουλέψουν». Πρόκειται για το λεγόμενο σήμερα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων που εφαρμόζουν σήμερα πολλές χώρες.

Ο Ρήγας με το πολίτευμά του, προηγείται όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατόμων και κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από θρησκευτικές, φυλετικές και γλωσσικές διακρίσεις.

Μετά από 150 χρόνια, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε (1948), αποφασίζει να ψηφίσει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πορεύεται στις κατευθύνσεις του Ρήγα. Χρειάστηκε να περάσουν 177 χρόνια, από τότε που ο Ρήγας εξέδωσε το πολίτευμά του, για να συμπεριλάβουν 35 ηγέτες από την Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην τελική πράξη του Ελσίνκι, αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις διετύπωσε ο Ρήγας».

Ο κ. Σούρλας, αναφερόμενος στο πρωτοποριακό όραμα Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Ρήγα, τόνισε:

«Αν γινόταν πράξη το πολίτευμα του Ρήγα, θα ήταν άλλη η κατάσταση στα Βαλκάνια. Το Όραμα του Ρήγα δικαιώνεται και από τις εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη. Εκείνοι που αμφισβητούν τη δυνατότητα διαβαλκανικής εργασίας, δεν έχουν παρά να δουν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αποτελούν την Ευρωπαϊκή κοινότητα, λαοί με διαφορετική ιστορία, γλώσσα, θρησκεία, παραδόσεις. Παρά τις διαφορές αυτές, προχώρησαν στην πολιτική –οικονομική-νομισματική ένωση, χώρες που πριν από 50 χρόνια συγκρούστηκαν και βάφτηκαν στο αίμα. Το πολίτευμα του Ρήγα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή εξουσίας και καθοδήγησης για μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία».

«Υπήρξε Μεγάλος. Οι μεγάλοι δεν γεννιούνται, ούτε πορεύονται μόνοι τους.Τους γεννά και τους τρέφει η Εποχή σαν αναγκαιότητα. Είναι οι φωτισμένοι που τρέφονται από τις ρίζες της, που είναι σε θέση να κατανοήσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της, να πιάσουν τα μηνύματα και τον παλμό της. Είναι οι προικισμένοι που βλέπουν μακριά. Είναι οι δυνατοί που παίρνουν το κουράγιο και μπαίνουν μπροστά και κάνουν την ανάγκη πράξη. Έτσι γεννιούνται οι ήρωες, έτσι κινείται η Ιστορία, Και η Ελλάδα και η Ν.Α. Ευρώπη τότε ζητούσε τον εκφραστή της, τον μπροστάρη της, τον ήρωα της. Αυτός ήταν ο Ρήγας», κατέληξε ο κ. Σούρλας.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1