Ένα αυθεντικό άγνωστο έργο του Ρήγα Φεραίου που βρέθηκε ύστερα από 200 χρόνια στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, αλλά και άλλα τρία κείμενα (έργα και σημειώσεις) του βάρδου της Ελευθερίας παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σε εκδήλωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» στις 22 Μαΐου 2006 .
Παράλληλα πιστοποιήθηκε επιστημονικά η αυθεντικότητα δύο άλλων λογοτεχνικών έργων καθώς και ενός χειρόγραφου σημειώματος. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και τους ειδικούς ερευνητές όλα τα κείμενα έχουν γραφεί από το χέρι του βάρδου της Ελευθερίας.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε η γραφολογική πραγματογνωμοσύνη της δικαστικής γραφολόγου κ. Μ. Καμπούρη, αλλά και η παλαιογραφική μελέτη της κ. Αικ. Κορδούλη, παλαιογράφου- φιλολόγου Αν. Γεν. Διευθύντριας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος καθώς και του παλαιογράφου κ. Αγ. Τσελίκα που είναι ο προϊστάμενος του ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, που με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» είχε την πρωτοβουλία της συνεργασίας με την επιστημονική –ερευνητική ομάδα παλαιογράφων, γραφολόγων και πανεπιστημιακών για τα σημαντικά έργα του Ρήγα που βρέθηκαν στην πόλη Σίμπιου της Ρουμανίας.
«Η επιστημονική εργασία γραφολόγων και παλαιογράφων είναι άκρως αποκαλυπτική και ομιλούμε σήμερα για ένα ιστορικό γεγονός υψίστης σπουδαιότητας που αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία την αυθεντικότητα ενός άγνωστου αλλά και άλλων χειρόγραφων έργων του Ρήγα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Παντελοδήμος.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την επιβεβαίωση της γνησιότητας των έργων του Ρήγα που όπως είπε ανοίγουν νέους ορίζοντες στην επιστημονική έρευνα για τη μεγάλη αυτή φυσιογνωμία.
Ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Ρουμανικές αρχές για την αναζήτηση και άλλων έργων του Ρήγα και γενικότερα για την αξιοποίηση των ελληνικών κειμένων που βρίσκονται στα αρχεία της Ρουμανίας.
Επίσης, δείτε: