Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας εκφράζει την ικανοποίηση του τόσο προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, όσο και προς το δήμαρχο Σούρπης, που αποδέχθηκαν την πρότασή του για να τιμηθεί ο Ι. Δροσόπουλος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στις 19 Αυγούστου στη Σούρπη.
Ο κ. Αράπογλου ενημέρωσε τον κ. Σούρλα ότι θα δοθεί υποτροφία σε αριστούχο μαθητή της γενέτειρας του Δροσόπουλου ενώ θα διατεθούν και φορητοί υπολογιστές σε άλλους μαθητές του διακρίθηκαν στις σπουδές τους. Επίσης, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι αποφασισμένη να αναπτύξει ένα ενδιαφέρον κοινωνικό έργο στη Σούρπη θέλοντας να τιμήσει τον άνθρωπο που σημάδεψε την οικονομική και επιχειρηματικής και πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Ο Ι. Δροσόπουλος γεννήθηκε στη Σούρπη στις 27 Ιανουαρίου 1870. ΄Ήταν γιος του Αθανάσιου Δροσόπουλου, τελωνειακού υπαλλήλου, και της Χρυσούλας, το γένος Χαρδαλούπα. Σπούδασε νομικά. Άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα το 1888, στην οποία το 1914 έγινε υποδιοικητής και το 1928 διοικητής.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αντιμετώπισε επιτυχώς το προσφυγικό πρόβλημα, τη διαχείριση του ζητήματος των Ανταλλαξίμων από την Εθνική Τράπεζα, το ζήτημα των καλυμμάτων μετά την άρση του εκδοτικού προνομίου και την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, την ίδρυση της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας. Υπήρξε οργανωτής και ενισχυτής της νεοϊδρυθείσης Αγροτικής Τράπεζας, την οποία στελέχωσε με εμπειρότατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης συνέβαλε στην εξηλεκτρισμό των πόλεων, ο οποίος μέχρι το 1927 ήταν πρωτόγονος ακόμα και στην πρωτεύουσα, καθώς και στην ύδρευσή του. Με την υποστήριξή του απέκτησε ο Πειραιάς σύγχρονο λιμάνι, ενισχύθηκαν τα λιμενικά ταμεία, οι δήμοι και οι κοινότητες.
Στήριξε τη βιομηχανία, η οποία επί πολλά έτη ήταν στάσιμη λόγω ελλείψεως μεγάλων κεφαλαίων, με την ίδρυση του Τμήματος Βιομηχανικής Πίστης και τη συνεργασία με την Hellenic Corporation.
Κατά την διεθνή οικονομική κρίση του 1929 στήριξε το ελληνικό Χρηματιστήριο με τη χορήγηση δανείου στους χρηματιστές, με το οποίο αποσύρθηκαν από την αγορά εταιρικά χρεόγραφα και απετράπη κρίση, που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Επίσης με πρωτοβουλία του ανεγέρθηκε το μέγαρο του Χρηματιστηρίου στο κέντρο της πόλης.
Διετέλεσε πρόεδρος της ΄Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών από την ίδρυσή της και επί μια δεκαετία.
Το 1931 εξελέγη πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. του Ορκωτού Συνεταιρισμού της τράπεζας και προχώρησε στην αγορά του κτήματος «Νέα Αλεξάνδρεια», σημερινή Φιλοθέη. Προς τιμήν του δόθηκε σε άλσος της Φιλοθέης το όνομα «Άλσος Διοικητού Ιωάννη Δροσόπουλου», στο οποίο φυτεύτηκε συμβολικά μία δρυς, η οποία μεταφέρθηκε από τη γενέτειρά του Σούρπη.
Ο Δροσόπουλος ήταν φυσιολάτρης, λαμπρός κυνηγός και ασυναγώνιστος ψαράς. Ενίσχυσε αθλητικές εκδηλώσεις και υποστήριζε αθλητικές οργανώσεις. Το 1937, στον εορτασμό για τα πενήντα χρόνια της τραπεζικής του σταδιοδρομίας, του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος. Ο Δήμαρχος Αθηναίων του απένειμε το μετάλλιο της πόλης και ονομάστηκε ένας κεντρικός δρόμος στην Κυψέλη με το όνομά του. Το όνομά του δόθηκε και σε δρόμους και πλατείες στον Πειραιά, Εκάλη, Αλμυρό, Άρτα, Αταλάντη, Λαμία, Λάρισα, Πελασγία, Ρέθυμνο, Σούρπη και Τρίκαλα.
Το 1939 ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Επισιτισμού και Αυτάρκειας το 1917στην κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη και υπουργός Οικονομικών το 1926 στην κυβέρνηση Γ. Κονδύλη. Πέθανε το 1939.