Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκαν τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γ. Σούρλα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις δυο χώρες της Ν.Α Ευρώπης.
Ο κ. Σούρλας εκπλήρωσε μια μεγάλη ιστορική υποχρέωση μεταφέροντας στις Μηλιές –γενέτειρα του λόγιου Δανιήλ Φιλιππίδη– τη λάρνακα με λείψανα από το χώρο της ταφής του.
Μαζί με τον Αντιπροεδρο της Βουλής ήταν και ο Αντιδήμαρχος Μηλεών κ. Ν. Σγαρδώνης αλλά και ο ιερέας Χριστόδουλος, οι οποίοι βρέθηκαν αρχικά στο Ιάσιο της Ρουμανίας την πόλη όπου έζησε και έγραψε πλήθος βιβλίων ο Φιλιππίδης. Στη συνέχεια η Ελληνική αποστολή μετέβη στο Μπάλτς της Μολδαβίας όπου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ιερουργούσε ο Μηλιώτης Διαφωτιστής. Αυτή η σπουδαία φυσιογνωμία των Επαναστατικών χρόνων στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες ετάφη στον περίβολο της εκκλησίας το 1832.
Τον κ. Σούρλα και την Ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε με τιμές στην πόλη Μπάλτς ο Αρχιεπίσκοπος Μολδαβίας κ. Βλαδίμηρος, η Αντιπρόεδρος της Μολδαβικής Βουλής Μαρία Ποστόικο ο δήμαρχος της πόλης του Μπλατς κ. Πάντσιουκ και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γκέορκι Δούκας που είναι παράλληλα και Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας.
Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου όπου ιερουργούσε ο μεγάλος Έλληνας Διαφωτιστής Φιλιππίδης ήταν κατάμεστος και εψάλη αρχιερατικό μνημόσυνο, 173 χρόνια μετά το θάνατό του. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Βλαδίμηρος μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Φιλιππίδη για τους αγώνες του σχετικά με την ανεξαρτησία του Ελληνικού Γένους αλλά τόνισε και τη μεγάλη προσφορά του στους λαούς της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. Στη μακρά ομιλία του ο κ. Βλαδίμηρος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Αντιπρόεδρου της Βουλής κ. Σούρλα για τη μεταφορά των λειψάνων του κορυφαίου Διαφωτιστή που είχε σημαντικό ρόλο στον ξεσηκωμό για την Επανάσταση του 1821 και τη μεγάλη ιστορική υποχρέωση που εκπλήρωσε ο κ. Σούρλας αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια.
Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Βουλής μαζί με τον αντιδήμαρχο Μηλεών κ. Ν. Σγαρδώνη και τον ιερέα Χριστόδουλο μετέφεραν σε λάρνακα ό,τι βρέθηκε από το χώρο οπου ετάφη ο Φιλιππίδης –προκειμένου να τη μεταφέρουν στις Μηλιές– παρουσία των αρχών της πόλης, υπουργών της Μολδαβικής κυβέρνησης και της Βουλής της χώρας. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης του Μπάλτς κ. Πάντσιουκ τόνισε ότι το όνομα του ιερομόναχου και Μηλιώτη λόγιου θα δοθεί σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Στη συνέχεια, η Ελληνική αποστολή μετέβη στην πρωτεύουσα Κισινάου όπου στο πάρκο έξω απ τον Μητροπολιτικό ναό ο Φιλιππίδης είχε φυτέψει συμβολικά δύο πλατάνια μεταφέροντάς τα από την Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, στα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το πάρκο θα πάρει το όνομα του κορυφαίου Έλληνα λόγιου σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα σύντομα.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Σούρλας μαζί με τα μέλη της Ελληνικής αποστολής επισκέφθηκαν το Ιάσιο της Ρουμανίας –πόλη που έζησε αρκετά χρόνια ο Φιλιππίδης– και παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσε η Ελληνική παροικία του Ιασίου για την επέτειο της μάχης του Σκουλενίου.
Τότε τον Ιούνιο του 1821 στην ηρωική μάχη με τους Τούρκους στις όχθες του ποταμού Προύθου σώθηκαν 6000 γυναικόπαιδα αλλά τερματίστηκε η οργανωμένη δράση των Ελλήνων επαναστατών στην περιοχή, χάρη στην αριθμητική υπεροχή των Τούρκων.
Στις όχθες του ποταμού Προύθου εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα και εψάλη τρισάγιο παρουσία όλων των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου.
Ο κ. Σούρλας είχε συνάντηση στο Βουκουρέστι με τον ομόλογο του Αντιπρόεδρο της Ρουμανικής Βουλής κ. Κορνήλιο Τσιόντου ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους του Κοινοβουλίου υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις των δυο χωρών και το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Ομάδων Φιλίας του Ελληνικού με το Ρουμανικό Κοινοβούλιο.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |