Μαγνησία

1-11-2008

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


«Tα στενά χρονικά περιθώρια και η συγκυρία της οικονομικής κρίσης επιβάλλουν επαγρύπνηση, συντονισμένες ενέργειες και γρήγορους βηματισμούς για την προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων».

Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμένα:

Ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης διαβεβαίωσε τον κ. Σούρλα ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή Νομοσχέδιο που θα ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των διαδικασιών και τη λήψη αποφάσεων.

Η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία θα έχει και την πολιτική ευθύνη για την ανέγερση του Μεσογειακού Χωριού μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), υπογράμμισε στον Αντιπρόεδρο ότι δεν πρόκειται να επενδύσει χρήματα για την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Μεσογειακού Χωριού, καθώς αυτό θα κτιστεί σε έκταση που θα παραχωρηθεί από τους δήμους της περιοχής και με την προϋπόθεση να μην έχει κριθεί αυτή η έκταση ως δασικός ή αρχαιολογικός χώρος.

ο Πρόεδρος του ΟΕΚ κ. Στάμος στο πλαίσιο αυτών των προυποθέσεων υπενθύμισε ότι συγκροτήθηκε αρμόδια Επιτροπή η οποία εξετάζει όλες τις περιπτώσεις εκτάσεων και θα αποφασίσει για την τελική επιλογή του χώρου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μεσογειακό Χωριό να κτιστεί όχι σε ενιαίο χώρο αλλά σε 2 ή 3 διαφορετικές περιοχές.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στην επανασυσταθείσα λίμνη της Κάρλας, ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με πιστώσεις που ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια ευρώ (ΣΑΕ 016).

Όμως ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα για τα λειτουργικά έξοδα του μετά τη διεξαγωγή των Αγώνων, κάτι που πρέπει να αναλογιστούν οι Δήμοι Κάρλας και Βόλου.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Νεόφυτος ενημέρωσε τον κ. Σούρλα ότι ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και εφόσον προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και όποιες άλλες αποφάσεις απαιτούνται από την πολιτική ηγεσία των συναρμοδίων υπουργείων, τότε θα προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων.

Μετά από όλα τα παραπάνω ο κ. Σούρλας υπογραμμίζει πως δύο είναι τα σημεία που προέχουν:

Α. Το Μεσογειακό Χωριό.

Ως γνωστόν πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο αφού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του φακέλου υποψηφιότητας θα πρέπει:
1. Να κατασκευασθούν 149 κτίρια. Tα διαμερίσματα θα ανέλθουν σε 1.068
2. Ο συνολικός αριθμός κλινών θα ανέλθει σε 6.300.
3. Η συνολική έκταση που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 370 περίπου στρέμματα.
4. Με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Ολυμπιακού χωριού η δαπάνη κατασκευής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 170.000.000€.

Κατά την εκτίμηση του κ. Σούρλα θα πρέπει το Μεσογειακό Χωριό να κτιστεί σε έναν ενιαίο χώρο προκειμένου να ανταποκρίνεται τόσο στην εννοιολογική ερμηνεία της ονομασίας του αλλά και στις λειτουργικές ανάγκες και όχι σε διαφορετικές περιοχές.

Β. Κωπηλατοδρόμιο

Για να μη ματαιωθεί το έργο του κωπηλατοδρομίου θα πρέπει να εξετάσουν την πρόταση οι Δήμοι Κάρλας και Βόλου όσον αφορά στα μετά τη διεξαγωγή των αγώνων λειτουργικά έξοδά του. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα θα συναντηθεί με τους δύο Δημάρχους.

Επειδή όμως εκτός από τις υποδομές και τις ενέργειες που χρειάζονται για την προετοιμασία και την διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων επιβάλλεται ευρύτερα στην περιοχή να ολοκληρωθούν έργα που είναι σε εξέλιξη και να γίνουν όσα άλλα είναι απαραίτητα για την καλύτερη εμφάνιση του νομού και τα οποία θα συμβάλουν στην αρτιότερη διεξαγωγή των αγώνων, ο κ. Σούρλας προγραμματίζει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Μεταφορών.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1