Μαγνησία

2/9/2006

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ - ΥΠΕΡΕΙΑ ΚΡΗΝΗ


Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων του Δήμου Φερών όπως διαπίστωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας κατά την επίσκεψή που πραγματοποίησε σήμερα στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής συνοδευμένος από την Προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ιντζεσίλογλου.

Πρόκειται για την ανάδειξη 3 σημαντικών μνημείων:
α) του Ναού του Θαυλίου Διός, κλασικής εποχής
β) των θολωτών τάφων της περιοχής Χλόης, γεωμετρικής εποχής και
γ) της συστάδας των λαξευτών θαλαμοειδών τάφων, μυκηναϊκής εποχής.
Τα έργα αυτά που είχαν ενταχθεί στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 300.000 Ευρώ, άρχισαν να πραγματοποιούνται τον Απρίλιο και προβλέπεται να τελειώσουν σε ένα χρόνο περίπου.

Θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα ανάδειξης και σύνδεσης μεταξύ τους όλων των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων, περίπου τριάντα πέντε, που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα μέσα στον πολεοδομικό ιστό του Βελεστίνου αλλά και γύρω από τους κοντινούς οικισμούς του Δήμου Φερών (Χλόη, Αγ. Γεώργιο Φερών). Η δημιουργία του Πάρκου θα συντελέσει στην συνολική ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μνημειακού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας του Ρήγα, ενός τόπου με εξαιρετικά διαχρονική ιστορία.

ypereia-krini

Επισκέφθηκε επίσης ο κ. Σούρλας και την Υπέρεια Κρήνη. Ως γνωστόν η Υπέρεια Κρήνη είναι η πανάρχαια πηγή που βρισκόταν στην καρδιά της αρχαίας πόλης των Φερών και εξακολουθούσε να αναβλύζει μέχρι και πριν από λίγα χρόνια σε κεντρικό σημείο της διαδόχου πόλης του Βελεστίνου. Μνημονεύεται από αρχαίους συγγραφείς (Σοφοκλή, Στράβωνα) και νεότερους περιηγητές και αρχαιολόγους, ακόμη και από τον ίδιο τον Ρήγα Βελεστινλή, στην «Επιπεδογραφία της Φεράς» που περιλαμβάνεται στην «Χάρτα της Ελλάδος» (1797). Η Κρήνη αποτελεί κηρυγμένο Αρχαιολογικό Χώρο με ορατά λείψανα της αρχαιότητας και συγχρόνως Μνημείο της Φύσης, άλλοτε θελκτικό τόπο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Πριν από δέκα περίπου χρόνια η Κρήνη άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω μείωσης των υδάτων της και υποβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου της. Τελικά το 1998, τα ύδατά της σταμάτησαν εντελώς να αναβλύζουν και η Κρήνη παραμένει σήμερα ξερή προκαλώντας αισθήματα θλίψης σε όσους την γνώρισαν και την βίωσαν στις καλές της εποχές.

Μετά την επίσκεψή του αυτή ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι η άμεση προώθηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου να συνταχθεί μελέτη για την ανάδειξη και ανάπλαση του ιστορικού χώρου της Υπέρειας Κρήνης. Γι' αυτό το σκοπό θα απευθυνθεί προς την Δημοτική Αρχή Φερών και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1