Μαγνησία

4/1/2006

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

 

Στη Βουλή κατέθεσε ο κ. Σούρλας με αναφορά του υπόμνημα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ για τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά με το οποίο το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού :

- Εκφράζει την αγανάκτηση των ψαράδων μελών του για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της ΜΟΜ (2005-2009) μέσω του προγράμματος LIFE-NATURE με το ποσό των 938.841 ΕΥΡΩ για την προστασία της φώκιας στην Ελλάδα διότι:
α) Στη σχετική απόφαση έγκρισης του προγράμματος προβάλλεται ως λόγος ή –δήθεν – σκόπιμη δολοφονία φωκιών από τους ψαράδες (!) γεγονός που αποτελεί κατασυκοφάντηση των ψαράδων και έμμεση απαξίωση του ρόλου τους στην ουσιαστική προστασία της φώκιας.
β) Στην περίληψη του προγράμματος, της οποίας έλαβαν γνώση μόνο από το διαδίκτυο, γίνεται λόγος, ψευδώς,για συνεργασία με τους ψαράδες,την οποία ουδέποτε έχει ζητήσει κανένας μέχρι σήμερα.

- Προτείνει τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων θεσμικού χαρακτήρα για τις όποιες ζημιές προκαλούνται στα δίχτυα και συγκεκριμένα:
α) Να χορηγηθούν στους ψαράδες άδειες μεταφοράς περιορισμένου αριθμού τουριστών στο πάρκο,όπως αυτό συνέβαινε μέχρι το 1992. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε άλλα θαλάσσια πάρκα της Ευρώπης, π.χ. Φερρόες,νησιά της Δανίας.
β) Να αποφασιστεί μειωμένη τιμή καυσίμων για τους ψαράδες της ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ που μοιράζονται τα ίδια αλιευτικά πεδία με τις Φώκιες και ενίοτε υφίστανται ζημιές στα δίχτυα.
γ) Να συμμετέχουν ψαράδες στη φύλαξη του πάρκου με ουσιαστικά αποτελέσματα αφού ο Αλιευτικός παράκτιος στόλος τους βρίσκεται καθημερινά διασπαρμένος σε όλο το πάρκο και μπορεί άμεσα να εντοπίσει και να καταγγείλει,σε μια οργανωμένη υπηρεσία φύλαξης του πάρκου,κάθε παράνομη ενέργεια.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1