Μαγνησία

8-3-2014

Η ΒΟΛΙΩΤΙΣΣΑ ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ - Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


2007-06-02-apokalyptiria-skoura-1Σε εκδήλωση στο Βόλο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφιερωμένη στην Ελένη Σκούρα, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, είπε:

«Η Ελένη Σκούρα αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο στην ιστορική πορεία του Βόλου, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Η Ελένη Σκούρα με την εκλογή της έδωσε μια άλλη διάσταση στην κοινωνική και κοινοβουλευτική ζωή της χώρας.

Ανακαλώ στην μνήμη μου μια συζήτηση με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που ανέφερε ότι είναι από τους μεγάλους σταθμούς του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας μας η είσοδος της Σκούρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανατρέχοντας στα πρακτικά της Βουλής διαβάζουμε ότι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μετά την ορκωμοσία της Σκούρα, είπε: «Πράγματι μόνο σήμερα ολοκληρώνεται στην Ελλάδα η Δημοκρατία. Μόνον σήμερα που εισέρχεται η πρώτη Ελληνίς εις την Βουλήν των Ελλήνων δικαιούμεθα να ισχυρισθώμεν κατά τρόπον απόλυτον ότι η Ελλάς είναι δημοκρατία. Θεωρώντας ισότιμους όλους τους Έλληνας ανεξαρτήτως φύλου...».

Η Ελένη Σκούρα τίμησε την πολιτική ζωή της χώρας με ήθος και αξιοπρέπεια. Η συμμετοχή της στην πολιτική όχι μόνο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πλουτισμού αλλά μνημείο ανιδιοτέλειας και προσφοράς. Εισήλθε στην πολιτική πλούσια και έφυγε από τη ζωή πάμπτωχη. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να πληρώσει τα νοσήλια της στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που ανέρχονταν σε 4960 δρχ. και ότι πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, όπου απεβίωσε. Εκεί παίχθηκε το προσωπικό της δράμα με την μοναξιά και την εγκατάλειψη.

Διακρίθηκε η Ελένη Σκούρα για την άρτια κατάρτισή της στη νομική επιστήμη, την πνευματική της καλλιέργεια που εκφράστηκε και με τις σπουδές της στην μουσική. Επικεφαλής πολλών φιλανθρωπικών σωματείων προσέφερε σημαντικό κοινωνικό έργο. Διακρίθηκε για τους πατριωτικούς της αγώνες κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο. Στην κατοχή, συνελήφθη από τους γερμανούς και φυλακίστηκε. Για την προσφορά της στην πατρίδα τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο εξαίρετων πράξεων.

Η Ελένη Σκούρα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εξελέγη βουλευτής το 1953 δεν ξέχασε τη γενέτειρά της και συμμετείχε με τους βουλευτές της Μαγνησίας σε πολλές παρεμβάσεις για ζητήματα του Βόλου και της Μαγνησίας.

Δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα της. Αλλά και εμείς δεν την ξεχάσαμε. Φέραμε τα οστά της στη γενέθλια γη και από το Μάρτιο του 2006, αναπαύεται στο Κοιμητήριο του Βόλου. Από τον Ιούνιο του 2007 προσωπικά της αντικείμενα βρίσκονται σε προθήκη στο Δημαρχείο και η προτομή της που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου και μας ατενίζει με το αιώνιο βλέμμα της.

Δεν τιμήθηκε όμως όπως έπρεπε από τη Βουλή και τις γυναικείες οργανώσεις. Ένας δρόμος, μια αίθουσα στην πόλη μας αλλά και στη Βουλή πρέπει να φέρουν το όνομά της.

Εκείνο όμως που θα μπορούσε να αναπληρώσει την μέχρι σήμερα παραμέληση και να δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθεί, η προσωπικότητα και η δράση της Ελένης Σκούρα και οι επιδράσεις της στην περαιτέρω πολιτική και κοινωνική εξέλιξη, είναι ένα συνέδριο στο Βόλο με πρωτοβουλία της Βουλής».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1