Με θέμα η συμβολή της Ελληνίδας στους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, μίλησε σε πολυπληθή και ενθουσιώδη εκδήλωση γυναικών ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας. Η εκδήλωση έγινε εν όψει των αποκαλυπτηρίων της προτομής της Βολιώτισσας Ελένης Σκούρα, πρώτης Ελληνίδας Βουλευτού.
Ο κ. Σούρλας τόνισε μεταξύ των άλλων:
Η Ελένη Σκούρα δεν ήταν απλά και μόνο η πρώτη ελληνίδα Βουλευτής, γεγονός που την έκανε γνωστή πανελλήνια τότε το 1953 γιατί αργότερα όπως θα δούμε ξεχάστηκε. Η Ελένη Σκούρα ήταν πρωταγωνίστρια στους κοινωνικούς αγώνες, ήταν κοντά στους φτωχούς, στους πρόσφυγες, στους ανθρώπους της βιοπάλης. Άνοιξε στο Βόλο τον δρόμο για το δικαίωμα της μόρφωσης, της εκπαίδευσης, της ισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.
Ήταν βασικός παράγοντας για την ίδρυση του πρώτου Γυμνασίου θηλέων, του Παρθεναγωγείου, στο Βόλο. Ήταν διαπρεπής νομικός, εξαίρετη μουσικός. Ανέπτυξε πατριωτική δράση κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή. Συνελήφθη από τους γερμανούς και φυλακίστηκε. Τιμήθηκε για την προσφορά της στην πατρίδα με το χρυσό μετάλλιο εξαίρετων πράξεων.
Κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή (2 Φεβρουαρίου 1953) ο Π. Κανελλόπουλος, Υπουργός τότε Εθνικής Άμυνας είπε: «Σήμερα ολοκληρώνεται εις την Ελλάδα η Δημοκρατία. Σήμερα δικαιούμεθα να ισχυρισθώμεν κατά τρόπον απόλυτο πλέον ότι η Ελλάς είναι Δημοκρατία θεωρώντας ισότιμους τους Έλληνες αδιακρίτως φύλου».
Ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά της. Παρότι ήταν Βουλευτής Θεσ/νίκης στις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις προβλήματα του Βόλου ήταν στις προτεραιότητες της. Στην πολιτική διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά της και την προσφορά της. Εισήλθε στη πολιτική πλούσια και έφυγε πάμφτωχη. Έζησε την αδιαφορία της Βουλής όταν το 1965 δεν έγινε δεκτό το αίτημα βουλευτών για απόκτηση μηνιαίας σύνταξης. Αισθάνθηκε την εγκατάλειψη της πολιτείας.
Ένιωσε την πολιτεία ως απειλή όταν πήρε ένα ειδοποιητήριο από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύτηκε με την επισήμανση ότι αν δεν πλήρωνε τα νοσήλεια, το ποσό των 4.960 δρχ., θα προέβαιναν σε νομικές διαδικασίες. Ποιες διαδικασίες άραγε θα κινούσαν; Δεν είχε καμία περιουσία. Ακόμη και ένα δακτυλίδι μπριγιαντένιο που της είχε κάνει δώρο ο άνδρας της όταν αρραβωνιάστηκαν το έδωσε στην Πόπη, τη κοπέλα που τη φρόντιζε. Το έδωσε ως προκαταβολή σε ένα εργολάβο για να κτίσει το σπίτι της Πόπης. Πέθανε στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης το 1991 μόνη, ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη.
Ο κ. Σούρλας αναφερόμενος στις πρωτοπόρες γυναίκες, τόνισε ότι εκτός από την Ελένη Σκούρα υπήρξαν στη πολιτική και άλλες πρωτοπόρες γυναίκες της Φιλελεύθερης παράταξης. Στη φιλελεύθερη παράταξη ανήκε η Λίνα Τσαλδάρη πρώτη Υπουργός γυναίκα το 1958 που τιμήθηκε και τίμησε το κοινοβούλιο και τις Γυναίκες. Στη φιλελεύθερη παράταξη ανήκει και η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.
Δεν είναι υποδεέστερες ή κατώτερες οι γυναίκες των άλλων παρατάξεων. Αλλά της φιλελεύθερης παράταξης οι γυναίκες ευνοήθηκαν από το ιδεολογικό πλαίσιό της, τον ρεαλισμό δηλαδή και την ισορροπημένη πολιτική. Είναι η παράταξη που θέλει τη γυναίκα ούτε μπροστά ούτε πίσω από τον άνδρα αλλά δίπλα στο άνδρα.
Η Νέα Δημοκρατία το 1975 καθιέρωσε με το νέο Σύνταγμα την αρχή της ισότητας μεταξύ των Ελλήνων και Ελληνίδων διότι θεώρησε πως κάθε διάκριση εις βάρος των γυναικών ήταν ασυμβίβαστη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εμπόδιζε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που πιστεύει ότι η ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων δεν εξασφαλίζεται μόνο με συνταγματικές διατάξεις, αλλά χρειάζεται ο αλληλοσεβασμός. Δεν χρειάζεται ανταγωνισμός για την επικράτηση του δυνατότερου αλλά άμιλλα στην προσφορά.
Καταλήγοντας ο κ. Σούρλας επισήμανε:
– Είναι μεγάλη τιμή για μένα να σας εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αυτή την τιμή και ευθύνη έκανα πράξη. Σε όλη μου τη μακρά κοινοβουλευτική πορεία προσπάθησα να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας. Και αυτό θα πράξω και στο μέλλον.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Γ.Γ. Ισότητας κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, η Γ.Γ. Νέας Γενιάς κα Βάσω Κόλλια και ο ανηψιός της Ελένης Σκούρα κ. Γιώργος Παπαχρήστου.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησε στο ακροατήριο ηχητικό ντοκουμέντο με την φωνή της Ελένης Σκούρα από συνέντευξη που είχε πάρει, πριν από 20 χρόνια, ο συμπολίτης μας Τάσος Μητρογώγος παλαιός εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου.