Μαγνησία

5-3-2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ


Το μείζον ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου στη Μαγνησία, έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση Επίκαιρης Ερώτηση του Βουλευτή του Κ. Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου, σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Ήδη ξεκίνησε συζητήσεις με τη ΡΑΕ, με τη ΔΕΠΑ και με τις ΕΠΑ στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη, για να δούμε τι μπορεί να γίνει, ποια εξωσυμβατική ρύθμιση είναι δυνατόν να γίνει από τη ΔΕΠΑ ή με άλλον τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα» είπε ο υπουργός αποδεχόμενος πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως το ζήτημα προέκυψε από τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από το ΠΑΣΟΚ και έχουν ισχύ τριάντα (30) ετών. Συγκεκριμένα ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Η τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ διαμορφώνεται με βάση τις τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων ανά τρίμηνο αλλά με υστέρηση περίπου έξι μηνών, γι' αυτό υπάρχει και το πρόβλημα, διότι είχαμε δύο τύπων συμβάσεις. Από την ίδια κυβέρνηση υπεγράφησαν. Άλλη σύμβαση στην Αττική το 2000, άλλη σύμβαση το 2001 στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία. Αυτό το πρόβλημα των τριακονταετούς διαρκείας συμβάσεων ερχόμαστε εμείς σήμερα να το διαχειριστούμε».

Ο κ. Γ. Σούρλας απευθυνόμενος στον υπουργό είπε: «Οι καταναλωτές αισθάνονται πάρα πολύ αδικημένοι και ενοχλημένοι. Πιστεύω λοιπόν πως έχετε την υποχρέωση να παρέμβετε και να τελειώνει αυτή η αθλιότητα με διακρίσεις σε βάρος καταναλωτών σε μια προσπάθεια σας για να έχουμε φθηνότερο φυσικό αέριο, να προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία».

Απαντώντας, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως προτίθεται να πράξει το καλύτερο δυνατό, διευκρινίζοντας ωστόσο, ως προς το χρόνο λήξης της σύμβασης, πως «υπάρχουν συγκεκριμένα νομικά εμπόδια, συγκεκριμένες ρήτρες και δεσμεύσεις του Δημοσίου που προκύπτουν απ' αυτές τις συμβάσεις οι οποίες ισχύουν».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Γ. Σούρλας δήλωσε: «Καλό θα ήταν, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική της Μαγνησίας, να είναι πιο προσεκτικά στις επικρίσεις τους. Αν μη τι άλλο εκθέτουν το κόμμα τους, που επί των ημερών του, υπογράφοντας συμβάσεις και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα 30 ετών, ήταν εκείνο που φόρτωσε αυτή την επιβάρυνση στους καταναλωτές».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1