Μαγνησία

21/3/2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ


Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Σούρλας ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών να ενημερώσει την Βουλή σχετικά με την πορεία των έργων του ΟΣΕ που έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση για το νομό Μαγνησίας και συγκεκριμένα:

  • Διαπλάτυνση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου – Λάρισας. Κατάργηση του γνωστού S στην Ν. Ιωνία.
  • Σιδηροδρομική σύνδεση με Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, ΒΙΠΕ Αλμυρού, αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.
  • Ανάπτυξη του τρένου του Πηλίου.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μιχάλης Μπεκίρης αναφέρει:

1. Η ανακατασκευή και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα – Βόλος είναι ένα σημαντικό περιφερειακό έργο του οποίου η κατασκευή προετοιμάζεται με την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Αυτήν την περίοδο εκπονείται η μελέτη ενεργειακής επάρκειας με μέριμνα της ΕΡΓΟΣΕ και ακολουθεί περιβαλλοντολογική αδειοδότηση.

2. Επιπροσθέτως, σύμφωνα και με την υπ΄ αριθμ. 552/Φ.75/26-2-2009 έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.) Μεταφορών στο πλαίσιο του προγραμματισμού των έργων αρμοδιότητάς του για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, το ΥΜΕ έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εντάξει στον προγραμματισμό της τα έργα: σιδηροδρομική σύνδεση με Α΄ και Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, λιμάνι Βόλου και Αλμυρό, κατασκευή οδογέφυρας ποταμού Σοφαδίτη περιοχής Σοφάδων, αναβάθμιση μετρικής γραμμής σε κανονική και κατάργηση σιδ/κής γραμμής στην περιοχή Ν. Ιωνίας. Μετά από σχετικές συνεννοήσεις, στον Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου» έχουν προγραμματιστεί πόροι για σιδηροδρομικά έργα και αναμένεται η σχετική εξειδίκευση ανάλογα με τις προτεραιότητες, την ωριμότητα των δράσεων κ.α.

3. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη του τρένου του Πηλίου και προτίθεται να αναπτύξει τις σχετικές δραστηριότητές της. Βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Νομαρχία Μαγνησίας για την υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας και πρόκειται να αναζητήσει αντίστοιχες συνέργειες και με άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ πρόσφατα μετέθεσε υπάλληλό της από την Αθήνα στο Βόλο, ο οποίος επιφορτίστηκε με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Τρένου του Πηλίου.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1