Μαγνησία

14/2/2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ


Στη Βουλή, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, έφερε το θέμα των έργων του ΟΣΕ που έχουν προγραμματιστεί στο Ν. Μαγνησίας ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη ενημέρωση για την πορεία τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Σούρλας αναφέρει:

Το Νοέμβριο του 2007 σε διημερίδα που διοργανώθηκε στο Βόλο, εκπρόσωπος του ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι η επιτυχία του Βόλου και της Λάρισας να αναλάβουν τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 οδήγησε τη Διοίκηση του Οργανισμού να ανατρέψει τον 10ετή σχεδιασμό των έργων προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και συγκεκριμένα:

1) Ως τον Οκτώβριο του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η διαπλάτυνση της γραμμής Βόλου-Λάρισας με την κατάργηση του γνωστού «S» που διασχίζει τη Ν. Ιωνία.

2) Από το 2010 ξεκινούν τα έργα ηλεκτροκίνησης της γραμμής που θα ολοκληρωθούν το 2012. Επισημαίνεται μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο αυτό έργο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Νομό μας την 23/11/08 ανακοίνωσε ότι για την άρτια διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων θα δαπανηθούν περί τα 120εκ. ευρώ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές μεταξύ των οποίων η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού σιδηρόδρομου Βόλου-Λάρισας.

3) Θα υπάρξει νέα χάραξη δρομολογίων στην Ελλάδα και προκρίνεται η σύνδεση Βόλου-Λάρισας-Καλαμπάκας χωρίς ενδιάμεση ανταπόκριση.

4) Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη σύνδεση του ΟΣΕ με τη ΒΙ.ΠΕ Αλμυρού έχει ήδη υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ολοκληρωθεί η οριστική χάραξη, ενώ επίκειται η ολοκλήρωση των γεωτεχνικών μελετών. Επίσης ο σχεδιασμός των τεχνικών έργων είναι έτοιμος, όπου προβλέπεται συνάμα και σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. Κατά τη συνάντηση που είχα με τον τότε Υπουργό Μεταφορών κ. Χατζηδάκη την 1/12/08 με διαβεβαίωσε ότι για όλα τα έργα του ΟΣΕ που αναφέρονται παραπάνω, όχι μόνο είναι στις προθέσεις αλλά και στις άμεσες αποφάσεις της Κυβέρνησης η επίσπευση και η ολοκλήρωσή των, αφού κρίνονται απαραίτητα για την προετοιμασία αλλά και την άρτια διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Πέραν αυτών:

1) Ο κ. Υπουργός στην παραπάνω συνάντηση αναφερόμενος στο Τρενάκι του Πηλίου δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτο να μη φτάνει στον τελικό του προορισμό που είναι οι Μηλιές αλλά να χρειάζεται ενδιάμεση μετεπιβίβαση και ότι πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι η διαδρομή να ξαναφτιαχτεί όπως παλιά.

2) Βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης και τα παρακάτω έργα στο Νομό:
     α) Σύνδεση του ΟΣΕ με Β΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου
     β) Κατασκευή υπόγειας διάβασης για τον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Όμως από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, διαφαίνεται ότι δεν είναι στις δυνατότητες ή τις προθέσεις του ΟΣΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων όπως αναγγέλθηκαν γεγονός που δημιούργησε δικαιολογημένα ερωτηματικά αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι αυτά κρίνονται απαραίτητα για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων. Και καταλήγοντας ο κ. Σούρλας ζητάει από τον Υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά και να καταθέσει λεπτομερή στοιχεία για την πορεία των συγκεκριμένων έργων του ΟΣΕ που έχουν αποφασιστεί για το Νομό Μαγνησίας.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1