Μαγνησία

4-12-2008

Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ

ΤΟ 1ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2008-12-04-ergat-kentro-volou-100-xronia-vouli-1


Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σήμερα το Εργατικό Κέντρο Βόλου (Ε.Κ.Β.). Το πρώτο Εργατικό Κέντρο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1908 και φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από τη σύσταση του.

2008-12-04-ergat-kentro-volou-100-xronia-vouli-2Σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Β. τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, με το αργυρό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Γ. Σούρλα και επικαλούμενος τη Θεσσαλική του καταγωγή δήλωσε συγκινημένος που συμπίπτει η τιμή να αποδίδεται σε Θεσσαλούς εργαζομένους. Τέλος, υπογράμμισε πως το Ε.Κ.Β. βρέθηκε στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατά χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών η Βουλή των Ελλήνων με απόφαση του Προέδρου Δημήτρη Σιούφα, τιμά στα πρόσωπα του Δ. Σ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου, τους πρωτοπόρους που ίδρυσαν το πρώτο Εργατικό Κέντρο στην Ελλάδα το 1908, δηλαδή πριν από 100 χρόνια. Τιμά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας. Τιμά το εργατικό κίνημα.

Το 1908 με την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου οι εργαζόμενοι στο Βόλο, διεκδικούσαν: συνδικαλιστικές ελευθερίες, βελτίωση συνθηκών εργασίας, μείωση του ωραρίου από 12 σε 10 ώρες, καθιέρωση της Κυριακής ως αργία αλλά και την κοινωνική θέση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δέχονται πολλά ερεθίσματα και προκλήσεις τόσο από την άρχουσα τάξη αλλά και την αστική που άρχισε να διαμορφώνεται. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οργανώσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είχαν κάνει και νωρίτερα την εμφάνισή τους όπως:
• Στο Βόλο για πρώτη φορά το σωματείο Τυπογράφων το 1900.
• Στη Σύρο το 1897 συστάθηκε το πρώτο σωματείο στην Ελλάδα, ο σύνδεσμος Ξυλουργών ναυπηγών.

Με την οργανωμένη παρουσία των εργαζομένων επήλθε η ισορροπία στην πολιτική της κοινωνικής ζωής. Μέχρι τότε υπήρχε η κυρίαρχη τάξη και αστική τάξη μαζί. Οι εργαζόμενοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε συνδικαλιστικές συντεχνιακές διεκδικήσεις, αλλά με τους αγώνες τους, έδωσαν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια του κράτος δικαίου Στην ισονομία, την ισοπολιτεία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.

Για όλα αυτά σας συγχαίρουμε γιατί προσφέρατε πολλά ως σήμερα και μπορείτε να προσφέρετε ακόμη περισσότερα, μπορούμε όλοι μας να προσφέρουμε αν λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και ο καθένας εφω ετάχθη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ο Γ.Γ. ΓΣΕΕ κ. Κ. Πουπάκης, η ηγεσία ΑΔΕΔΥ , η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κ. Στάβυ Σαλουφάκου, ο Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Πειραιά κ. Π. Κυριακού, βουλευτές και φορείς.

link go16x16 Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1