Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στο Νομό, προτείνει, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, στους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, την άμεση παρέμβασή τους για την λειτουργία των έργων που κατασκευάστηκαν, την ολοκλήρωση όσων είναι σε εξέλιξη και τον προγραμματισμό νέων.
Επίσης προτείνει να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν πλήρως οι απαραίτητες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες σε επίπεδο περιφέρειας και Νομού. Συγκεκριμένα ο κ. Σούρλας προτείνει:
Ταμιευτήρας Κάρλας. Η λύση του προβλήματος αναμένεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ταμιευτήρα της Κάρλας. Επιβάλλεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής όλων των έργων έτσι ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα που συνεχώς κατέρχεται, και να εξασφαλιστεί άμεσα το απαιτούμενο νερό για τις καλλιέργειες που σήμερα χύνεται στη θάλασσα.
Έργα σε εξέλιξη:
Φράγμα «ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ». Την οριστική λύση στο υδρευτικό πρόβλημα των Δήμων Πτελεού και Σούρπης θα δώσει το νερό του φράγματος «Μαυρομάτι» για τα 50 επόμενα χρόνια. Δημοπρατήθηκε την 28.8.06 με προϋπολογισμό 11.000.000 ευρώ και εντός των προσεχών ημερών εγκαθίσταται εργολάβος. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2009.
Έργα που πρέπει να γίνουν:
Η Λιμνοδεξαμενή «ΞΗΡΙΑ». Για την υπόλοιπη περιοχή των Δήμων Αλμυρού και Ν. Αγχιάλου λύση στο υδρευτικό πρόβλημα θα έδινε η Λ/Ξ του Ξηριά Αλμυρού χωρητικότητας 3.500.000 μ3 η οποία μελετήθηκε το 1994 από το πρόγραμμα «Μελέτη Λ/Ξ του ΥΓ» με προϋπολογισμό 10.272.000 ευρώ. Θα αρδευτούν 8.000 στρέμματα. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, να επικαιροποιηθεί η μελέτη και να ενταχθεί η κατασκευή της στο Δ΄ ΣΠΑ.
Φράγμα «ΕΝΙΠΕΑ» στο Παλιοδερλί. Οριστική όμως λύση στο αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα της περιοχής θα δώσει η κατασκευή του φράγματος «Παλιοδερλί» και η μερική εκτροπή του νερού του προς το Νομό Μαγνησίας. Η θέση του φράγματος έχει ορισθεί από την μελέτη της «ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΛΤ» την δεκαετία του 60. Θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Ν.Α. Λαρίσης και Μαγνησίας για την μελέτη και κατασκευή του έργου αφού και στην περιοχή των Φαρσάλων αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά της περιοχής του Αλμυρού. Πρέπει να σημειωθεί ότι από μελέτη προκύπτει ότι μπορούν να αρδευτούν 150.000 στρέμματα , και με το μισό νερό μπορεί να ποτιστεί το σύνολο των εκτάσεων του Αλμυρού.
Φράγμα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΚΟ». Στα σύνορα του Κεντροανατολικού και Νοτίου Πηλίου κατασκευάσθηκε το φράγμα «Παναγιώτικο» χωρητικότητας 1.650.000 μ3 με το οποίο θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης του Ν. Πηλίου. Το φράγμα στοίχισε 2.800.000.000 δρχ. Έχει γίνει η μελέτη του έργου «δίκτυο αξιοποίησης του νερού του φράγματος» προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ.
Έχει δημοπρατηθεί και κατασκευάζεται ο παραλιακός κλάδος αξιοποίησης του φράγματος μέχρι τη θέση «Κουκουλέικα Μηλίνας» προϋπολογισμού 5.664.000 ευρώ. Με το έργο αυτό θα εξυπηρετηθούν τα Δ.Δ. και οι οικισμοί Καλών Νερών, Κορώπης, Αφύσσου, Λεφοκάστρου, Καλάμου, Χόρτου και Μηλίνας. Υπάρχει η χρηματοδότηση για το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι το Τρίκερι καθώς και τα διϋλιστήρια νερού συνολικού προϋπολογισμού 2.838.000 ευρώ.
Έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης του έργου ο οποίος είναι «Σύνδεσμος Ύδρευσης Άρδευσης Ν. Πηλίου» και συμμετέχουν οι Δήμοι Μηλεών, Αφετών, Αργαλαστής, Σηπιάδος και η κοινότητα Τρικέρων.
Πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα η χρηματοδότηση του ορεινού κλάδου προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 ευρώ. Αν δεν κατασκευασθεί και ο κλάδος αυτός το έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας.
Λιμνοδεξαμενή «ΠΑΝΟΡΜΟΣ»
Στη Σκόπελο έχει προγραμματισθεί μελέτη και έχει συμβασιοποιηθεί την 13.11.06. Λ/Ξ χωρητικότητας 150.000 μ3 στη θέση «Πάνορμος», έργο προϋπολογισμού 7.400.000 ευρώ (Σύμβαση 7.030.000 ευρώ) η οποία θα λύσει μερικώς το πρόβλημα ύδρευσης της νήσου.
Λιμνοδεξαμενή «ΚΑΣΤΑΝΙΑ»
Στην Αλόννησο έχει προγραμματισθεί μελέτη και έχει συμβασιοποιηθεί την 21.9.07. Λ/Ξ χωρητικότητας 450.000 μ3 στη θέση «Καστάνια», έργο προϋπολογισμού 12.110.700 ευρώ (Σύμβαση 11.592.491 ευρώ) η οποία θα λύσει μερικώς το πρόβλημα ύδρευσης της νήσου. Η εκτέλεση του έργου καθυστερεί λόγω της εκκρεμότητας των απαλλοτριώσεων.
Η Σκιάθος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και γι΄ αυτό θα πρέπει να κατασκευαστεί λιμνοδεξαμενή.
Εκτός από έργα ο κ. Σούρλας προτείνει:
• Να ενεργοποιηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο υδάτων.
• Η υπηρεσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης υδάτων να στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
• Να ολοκληρωθεί η διαχειριστική έγκριση μελέτης υδάτων Θεσσαλίας.
• Να προβλεφθεί η σύσταση Νομαρχιακού οργάνου που να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για τον καλύτερο σχεδιασμό συντονισμού ενεργειών και αξιοποίησης των υδάτων.