Μαγνησία

9/12/2006

Ο κ. Σούρλας για τους φυσικούς θησαυρούς της Μαγνησίας


Στις προστατευόμενες περιοχές του Ν. Μαγνησίας με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Διαχείριση Προστατευμένων Περιοχών, παρόν και μέλλον».

Συγκεκριμένα ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι στη Μαγνησία έχουν χαρακτηρισθεί ως αισθητικά δάση:
- τα δάση της Νήσου Σκιάθου
- το δρυοδάσος Κουρί-Αλμυρού
και ως Εθνικό Πάρκο το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις περιοχές αυτές έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι με το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης χαρακτηρίστηκαν συνολικά εννέα ειδικά προστατευόμενες περιοχές στη Μεσόγειο εκ των οποίων στο Νομό μας οι δύο, το Αισθητικό Δάσος Σκιάθου και το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Επίσης, από τις 16 περιοχές της Μεσογείου που χαρακτηρίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως βιογεννητικά αποθέματα ανήκει το Αισθητικό Δάσος Κουρί Αλμυρού.

Επομένως, ανέφερε ο κ. Σούρλας, αυτούς του θησαυρούς του Νομού μας, οφείλουμε να τους προστατεύουμε, να τους αναδείξουμε και να τους αξιοποιήσουμε. Πρώτιστο ενδιαφέρον αποτελεί το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου για το οποίο προσδοκάται βάσιμα ότι, με την νέα διοίκηση του φορέα διαχείρισης, θα προωθηθούν όλες οι διαδικασίες που καθυστερούσαν επί χρόνια για την αξιοποίησή του.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1