Μαγνησία

23-3-2007

ΠΡΟΤΑΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

 

Τα πολύτιμα αγαθά του ελαιόδενδρου, η βιώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο, εδώ και πολλές γενιές, θεωρούνται σημαντικότατα για την υγεία και την διατροφή των κατοίκων της Μεσογείου.

Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο «χρυσό υγρό» και ο Ιπποκράτης «μεγάλο θεραπευτή».

Σήμερα ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίζει τις διατροφικές, υγιεινές και οργανοληπτικές ιδιότητες των προϊόντων της έρευνας δείχνουν ότι το ελαιόλαδο είναι η υγιέστερη επιλογή μεταξύ των φυτικών ελαίων και είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής. Προστατεύει τον οργανισμό μας από τις διάφορες ασθένειες, την γήρανση των κυττάρων, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τη μνήμη συμβάλλοντας στην υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος και των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η καταγωγή της ελιάς χάνεται μέσα στον χρόνο ακολουθώντας την επέκταση των μεσογειακών πολιτισμών. Φαίνεται ότι οι Φοίνικες έφεραν την ελιά, στα ελληνικά νησιά, κατά τον 16ο αιώνα π.χ., αλλά μόλις τον 4ο αιώνα π.Χ. η καλλιέργειά της αυξήθηκε και απέκτησε μεγάλη σπουδαιότητα σε όλη την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κυριότερος παραγωγός, αλλά και καταναλωτής ελαιολάδου σε παγκόσμια κλίμακα. Παράγει περίπου το 80% και καταναλώνει το 70% του ελαιολάδου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ζήτησή του, παγκοσμίως, ακολουθεί ανοδική πορεία χάρη στις εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησής του αλλά κυρίως στην θετική, από άποψη ποιότητας, εικόνα του ελαιολάδου και την υψηλή διατροφική του αξία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός εδώδιμων ελιών και ελαιολάδου, παγκοσμίως, κατέχοντας το 16% της διεθνούς αγοράς ελαιολάδου και η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας «έξτρα παρθένου ελαιολάδου» μιας και το 80% του ελληνικού ελαιολάδου έχει τη διάκριση «έξτρα παρθένο».

Πάνω από 450.000 οικογένειες στηρίζονται στην παραγωγή ελαιολάδου ως αρχική ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματός τους. Σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου, με το μέσο ΄Έλληνα να καταναλώνει περισσότερα από 15 κιλά ετησίως, με τους Ισπανούς να έπονται με 11 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Είναι σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, προόδου ειρήνης, ευημερίας. Αποτελεί για αιώνες παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της ίδιας της Ελλάδας, η οποία την ανήγαγε σε ακριβό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν μία από τις κατηγορίες των ποιοτικών Ελληνικών προϊόντων που προωθούνται από το ελληνικό Κράτος απορροφώντας ένα σημαντικό ποσό εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων.

Οι ομιλίες που έγιναν σκιαγράφησαν με τον καλύτερο τρόπο το παρόν και το μέλος της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα μας και την σπουδαιότητα παραγωγής ποιοτικών προϊόντων ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών.

Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη έκθεση από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η Έκθεση περιελάμβανε θεματικές ενότητες από την μυθολογία και την ιστορία της ελιάς στο χώρο της Μεσογείου και τη σχέση με τους Έλληνες, τη σημασία της για την οικονομία, τη διατροφή, την υγεία αλλά και τη λατρεία, την τέχνη, την αναγωγή της σε σύμβολο κ.α. Είχε συζητηθεί τότε η μόνιμη εγκατάστασή της στο χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου, όπου βρίσκεται ακόμη η υποδοχή.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας επανέφερε την πρόταση να εγκατασταθεί μόνιμα η Έκθεση στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Απηύθυνε σχετική επιστολή στα Ολυμπιακά ακίνητα η οποία κοινοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και στους Δημάρχους Βόλου και Ν. Ιωνίας.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1