Μαγνησία

7-7-2004

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΒΑΚΤΡΙΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας στο γραφείο του στη Βουλή με τον Πρόξενο του Ουζμπεκιστάν στις 3/6/2004 στα πλαίσια των επαφών για τις ομάδες φιλίας του Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για το σημαντικό θέμα των Ελληνιστικών αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν άξονα την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και τη Μαγνησία. Οι αρχαιολόγοι ψάχνουν επί χρόνια τα ίχνη των κατακτήσεων του Μ. Αλεξάνδρου και των μετέπειτα Ελληνιστικών Βασιλείων .

Αποστολή Κασιμάτη στο Ουζμπεκιστάν – Υλικό για έκθεση στη Θεσσαλία

Για την αξιολόγηση των παραπάνω, πραγματοποίησε αποστολή πρόσφατα στην Κεντρική Ασία (Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν), ο Διευθυντής Τύπου του γραφείου μου στη Βουλή δημοσιογράφος Πέτρος Κασιμάτης ο οποίος είχε, μεταξύ άλλων, σειρά επαφών με Ακαδημαϊκούς, προσωπικότητες της πνευματικής ζωής και αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών με κεντρικό στόχο την ανίχνευση των δεδομένων για να παρουσιαστεί η έκθεση με τους θησαυρούς του Ελληνοβακτριανού βασιλείου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία.

Είναι ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί η έκθεση με αφορμή και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 η τους παραολυμπιακούς στην Ολυμπιακή πόλη του Βόλου τον Σεπτέμβριο. Θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τόσο σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί και η διεθνής προβολή της ευρύτερης περιοχής είναι δεδομένη. Γι αυτό αναμένω να αναλάβετε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να πραγματοποιηθεί η έκθεση με τους θησαυρούς στην περιοχή μας.

Ιστορικά Στοιχεία σχετικά με το θησαυρό

Πρόκειται για τον πολιτισμό των χρόνων του Μ. Αλεξάνδρου (έζησε στην Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στο Ουζμπεκιστάν δυο ολόκληρα χρόνια) αλλά και τους αιώνες μετά τον Αλέξανδρο όπου την ηγεμονία της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ασίας την είχαν Έλληνες Βασιλείς (απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου).

Στο Βασίλειο των Σελευκιδών ένας από τους επιφανείς ηγεμόνες ήταν ο Βασιλιάς Ευθύδημος από τη Μαγνησία (ο 2ος από τους 13 στο Ελληνοβακτριανό Βασίλειο). Μάλιστα έχουν βρεθεί εκτός των άλλων και 40 νομίσματα με τη μορφή του Ευθύδημου και με Ελληνική γραφή.

Οι επαφές που πραγματοποίησε ήταν με τον Ακαδημαϊκό Ακμπάρ Χακίμωφ Πρόεδρο της Ακαδημίας Τεχνών του Ουζμπεκιστάν καθώς και με τον διάσημο Ακαδημαϊκό καθηγητή Αρχαιολογίας Ε. Ρετβελάτζε ο οποίος επί 40 χρόνια ψάχνει τις πόλεις, τα στρατόπεδα και τα ίχνη πολιτισμού που άφησε στην περιοχή ο Μ. Αλέξανδρος. Επίσης, με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών Χαμράιεφ Αταμπέκ ο οποίος είναι Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων.

Σημαντικά εκθέματα (κεραμικά με Ελληνικές επιγραφές, νομίσματα, ειδώλια κ.α.) της Ελληνιστικής Περιόδου μπορούν να εκτεθούν σε χώρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας η σε αίθουσα της Νομαρχίας Μαγνησίας (100 η 50 αντικείμενα) σε συνεννόηση με τον Γενικό Πρόξενο του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα.

Μεταξύ των εκθεμάτων που έχουν σχέση με τη Μαγνησία αλλά και με το Θεσσαλικό ιππικό αξίζει να τονιστεί ότι το νεώτερο αρχαιολογικό εύρημα είναι ένα νόμισμα του Μ. Αλεξάνδρου που βρέθηκε πρόσφατα και ένα κεραμικό με Ελληνική επιγραφή της ίδιας εποχής του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1