Μαγνησία

22-07-2009

Η «ΑΡΓΩ» ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΛΧΙΔΑ

2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-8

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

Μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας της Βουλής από τη Γεωργία όπου βρέθηκαν για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γεωργίας και επικεφαλής της αποστολής κ. Γιώργος Σούρλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το εγχείρημα της αναβίωσης της Αργοναυτικής εκστρατείας που διεξήχθη υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση του ταξιδιού μας, από την θερμή και οργανωμένη υποδοχή της «Αργώς» στα λιμάνια του Βατούμι και του Πότι (Αρχαία Κολχίδα) καθώς και την επιτυχή διεξαγωγή του Επιστημονικού Συνεδρίου –αντίστοιχο με εκείνο που διεξήχθη πέρυσι στο Βόλο– που συνδιοργάνωσαν οι Ομάδες Φιλίας Ελλάδας-Γεωργίας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τα πρακτικά του περσινού Συνεδρίου, με θέμα «Αργοναυτική Εκστρατεία», καθώς και το πρώτο Ελληνο- γεωργιανό λεξικό, η έκδοση των οποίων χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλή. Μάλιστα, κατά την παρουσίαση του Λεξικού, η Διεύθυνση του Ινστιτούτου Κλασικών Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας που επιμελήθηκε τον τόμο, τόνισε με έμφαση ότι ελλείψει αυτής της ενίσχυσης που παρείχε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, δεν θα είχε καταστεί εφικτή η έκδοση του Λεξικού.

Με τη λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου, καταρρίφτηκε ο μύθος του «μύθου». Η «Αργώ», όπως προέκυψε, έχει ιστορικό πυρήνα γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα των ελασμάτων χρυσού που βρέθηκαν στον Περιφερειακό του Βόλου, εξετάστηκαν στο Λούβρο και έπειτα από χημικές αναλύσεις αποδείχθηκε ότι συνδέονται με την Αρχαία Κολχίδα, μαζί με άλλα ευρήματα που τοποθετούνται χρονικά στη Μυκηναϊκή εποχή.

Ταυτόχρονα προέκυψε πως η «Αργώ» δεν είχε ποτέ «κατακτητικό» σκοπό αλλά το ταξίδι της είχε εξερευνητικό χαρακτήρα αφού επιδίωκε την αναζήτηση ορυκτού πλούτου και στόχευε στην αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Γι΄ αυτό και πλέον η «Αργώ», βάσιμα σηματοδοτεί το καράβι της Ειρήνης και της συνεργασίας και με αυτόν το συμβολισμό θα αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Βόλο και τη Λάρισα το 2013.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Γεωργία συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της χώρας κ. Μιχαήλ Σαακασβίλι ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή υποδοχής της «Αργώ» στο λιμάνι του Βατούμι. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι συναντήσεις μας με τα Σωματεία των ομογενών μας στη Γεωργία, που εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες στην Ελλάδα για την στήριξη που τους παράσχει ενώ δεχθήκαμε και την υποβολή αιτημάτων, για την ικανοποίηση των οποίων θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια.

Η συνολικά επιτυχής έκβαση του ταξιδιού, παρά της γειτονικές αντιδράσεις ως προς τη διέλευση της «Αργώς» από το Βόσπορο, δικαιώνει τελικά τις επίμονες προσπάθειες μας και την πρωτοβουλία που ανέλαβε Βουλή των Ελλήνων, που εξασφάλισε μαζί με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών και Εξωτερικών για την τις πιστώσεις για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του εγχειρήματος».

Στην αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Αντώνης Καρπούζας, Νίκος Καντερές, Στάθης Κωνσταντινίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Παναγιώτης Σγουρίδης και Γρηγόρης Ψαριανός. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βόλου ήταν ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης.

2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-0  2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-1
 2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-4  2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-7
 2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-5  2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-6
2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-2 2009-07-17-dithnes-synedrio-argw-9

 

Πρόγραμμα Διεθνούς Συνεδρίου για την Αργοναυτική Εκστρατεία στο Βατούμι
που συνδιοργανώνουν η Βουλή της Ελλάδας και η Βουλή της Γεωργίας

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/7/09

- Πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου

- Πριν από την έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει η υποδοχή της Αργούς στο λιμάνι του Βατούμι

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 18/7/09

- Παρουσίαση των πρακτικών του Συνεδρίου που έγινε στο Βόλο στην Γεωργιανή γλώσσα με δαπάνες της Βουλής

- Παρουσίαση του Ελληνο-Γεωργιανού Λεξικού που εκδόθηκε με χρήματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου

- Εισηγήσεις για την Αργοναυτική εκστρατεία

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 19/7/09

- Εκκλησιασμός με τους ομογενείς της Γεωργίας

- Μετάβαση στο Λιμάνι του Πότι (Αρχαία Κολχίδα) όπου θα γίνει η υποδοχή της Αργούς.

tube-argw-xreiazontai-oi-thallasses

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1