Μαγνησία

11-6-2008

Διεθνές Συνέδριο «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ»

Βόλος, 12-13 Ιουνίου 2008


Διεθνές Συνέδριο με θέμα την «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ» συνδιοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων και ο Δήμος του Βόλου. Το Συνέδριο διεξάγεται στις 12 και 13 Ιουνίου στην πόλη του Βόλου και συμπίπτει χρονικά με τον απόπλου της Αργούς.

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει αύριο, Πέμπτη, και ώρα 19:30, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, παρουσία βουλευτών από τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Γεωργίας.

Πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, σε επίπεδο Ομάδων Φιλίας, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Γεωργίας, κ. Γ. Σούρλα.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θ. Δραβίλλας, ο Πρέσβης της Γεωργίας κ. I. Tavartkiladze, ο Υπουργός Πολιτισμού Γεωργίας κ. N. Vacheisvili, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας κ. N. Vashakidze, ο Δήμαρχος Βατουμίου κ. R. Chkhaidze, και ο I. Saginadze Δήμαρχος της πόλης Πότι, η οποία θεωρείται ως η πόλη που βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Κολχίδας – καταληκτικός τόπος για τα μέλη της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Στην οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μετέχουν, εκτός του Αντιπροέδρου της Βουλής, Γ. Σούρλα, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλ. Βούλγαρης και ο Πρέσβης της Γεωργίας στη χώρα μας Ι. Tavartkiladze.

Για το μύθο και την κατασκευή του πλοίου της Αργούς θα μιλήσουν η Προϊσταμένη της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κυρία Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Τιφλίδας Α. Lordkipanidze Nino, η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κ. Αδρύμη-Σισμάνη, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Παντελοδήμος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Τιφλίδας κ. D. Kacharava, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θ. Κακριδής, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θ. Παπαγγελής, o Διευθυντής του Γεωργιανού Ινστιτούτου στην Αθήνα κ. Mikaberidze Α., ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Ντούμας, από το Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» ο κ. Α. Κούρτης, ο κ. Gordeziani L., Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τιφλίδας, ο κ. Σ. Χατζησάββας, Διευθυντής Αρχαιοτήτων Κύπρου, ο κ. Licheli V., Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο Τιφλίδας, ο κ. Darchia I., Καθηγ. στο Πανεπιστήμιο Τιφλίδας, η κυρία Κ. Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας στην Ακαδημία Αθηνών και η κυρία Β. Βασιλοπούλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Mεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν στο Συνέδριο είναι η αρχαιολογική ταυτότητα της Μαγνησίας, ο χρυσός της Κολχίδας, οι πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις της Αργοναυτικής εκστρατείας, η κατασκευή της Αργούς και η επίδραση του μύθου στην προφορική μας παράδοση.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ο απόπλους της Αργούς, ενώ αντίστοιχο συνέδριο πρόκειται να λάβει χώρα και στη Γεωργία κατά την άφιξη της Αργούς στην Αρχαία Κολχίδα.

link go16x16 Γ. Σούρλας: Διεθνές Συνέδρειο «Αργοναυτική Εκστρατεία» - Συμπεράσματα - Αποφάσεις

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1