Μαγνησία

17-9-2008

Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ

2008-09-17-vouli-argonaftes-1

Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφτηκαν οι κωπηλάτες της Αργούς προκειμένου να παραβρεθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν τους, έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, όπως άλλωστε ο ίδιος είχε δεσμευτεί κατά την άφιξη των σύγχρονων Αργοναυτών στο λιμάνι του Βόλου.

2008-09-17-vouli-argonaftes-4Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα ο κυβερνήτης της Αργούς Απ. Κούρτης και το σύνολο του πληρώματος, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος, ο Γ.Γ. της Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Γ. Τραγάκης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, βουλευτές από άλλους Νομούς και ο Δήμαρχος Βόλου Α. Βούλγαρης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, συνεχάρη τον κ. Γ. Σούρλα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη διοργάνωση της βράβευσης των κωπηλατών και επισήμανε πως η διοργάνωση αυτής της τελετής στο χώρο της Βουλής αποκτά συμβολικό χαρακτήρα καθώς εκφράζει την Ελλάδα, τους βουλευτές και όλες τις δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου». «Η αναβίωση της Αργούς δεν συγκινεί μόνο εμάς ή τους κατοίκους της Αρχαίας Ιωλκού αλλά όλο τον κόσμο, Οι έπαινοι ανήκουν σε εκείνους που είχαν την ιδέα και κατασκεύασαν τη σύγχρονη Αργώ» κατέληξε ο κ. Δ. Σιούφας.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αφού καλωσόρισε τους σύγχρονους κωπηλάτες στη Βουλή των Ελλήνων συνεχάρη τον κυβερνήτη και το πλήρωμα και τόνισε πως «η Βουλή από την πρώτη στιγμή αυτού του εγχειρήματος στάθηκε αγωγός και συμπαραστάτης. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε διοργάνωσε Συνέδριο στο Βόλο, παράλληλα με τον απόπλου της Αργούς». Ο κ. Σούρλας υπογράμμισε πως η προσπάθεια πρόκειται να ολοκληρωθεί μόνο όταν η Αργώ ρίξει άγκυρα στο Πότη της Γεωργίας. «Μόνο όταν πάμε στην Αρχαία Κολχίδα θα δικαιούμαστε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε η εκστρατεία. Κι αυτό είναι εφικτό μετά από αποφασιστικές και συντονισμένες προσπάθειες». Και δήλωσε την πρόθεση του να εισηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες, να γίνει η Αργώ Διεθνές Σύμβολο της Ναυτιλίας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Νάκος αναφέρθηκε στην συντονισμένη προσπάθεια που κατεβλήθη τόσο από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, όσο και από τον ίδιο και τον Δήμαρχο Βόλου αλλά κυρίως ανέδειξε την αυταπάρνηση με την οποία συμμετείχαν οι κωπηλάτες και ο Ναύαρχος σε αυτό το σημαντικό ταξίδι. «Το ταξίδι αυτό αποτελεί όνειρο πολλών ετών για την πόλη μας» είπε ο κ. Νάκος για αν προσθέσει πως «η Αργώ και η σύγχρονη εκστρατεία της θα λειτουργήσει ως ένας ακόμη μοχλός στην ανάδειξη της μοναδικότητας της περιοχής μας».

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλης είπε πως πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που αγκαλιάζει η χώρα μας. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το πλήρωμα της Αργούς τόνισε χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για ένα πειραματικό ταξίδι που πολλοί διερωτηθήκαμε αν άξιζε τον κόπο ή δεν άξιζε. Τελικά άξιζε τον κόπο γιατί αυτό το ταξίδι προσέφερε θετικές και αρνητικές εμπειρίες που θα αποτελέσουν εφόδια για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας».

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Α. Βούλγαρης ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής για αυτή την τιμητική εκδήλωση και τόνισε πως «είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Βόλου αλλά και την ευρύτερη περιοχή η απόφαση της Βουλής να τιμήσει το πλήρωμα της Αργούς». Ο κ. Βούλγαρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, όπου η Αργώ θα παίξει συμβολικό ρόλο.

Τέλος, ο κ. Κούρτης, ευχαρίστησε τη Βουλή για την διοργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης που όπως είπε «σημειολογικά βγάζει την Αργώ από την κλίμακα της τοπικής κοινωνίας και βγάζει με τη δυναμική της την Αργώ από τη «φωλιά»» της». Ο κ. Κούρτης αναφέρθηκε στις συμπληγάδες που αντιμετώπισε η σύγχρονη Αργώ και τόνισε πως σε όλη αυτή τη διάρκεια βρισκόταν αρωγός και συμπαραστάτης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας. «Το ταξίδι στην Αρχαία Κολχίδα είναι μια ρεβάνς που όλοι περιμένουμε. Χρωστάμε να εξοφλήσουμε αυτό το γραμμάτιο» κατέληξε συγκινημένος ο κ. Κούρτης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης το πλήρωμα ξεναγήθηκε στους χώρους της Βουλής και την Αίθουσα της Ολομέλειας και ακολούθησε γεύμα προς τιμήν τους.

2008-09-17-vouli-argonaftes-2

2008-09-17-vouli-argonaftes-3

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1