Μαγνησία

20-3-2009

Ο Γ. Σούρλας στη Βουλή για Μεσογειακούς Αγώνες και «Αργώ»

«ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ 27 ΧΩΡΩΝ»

 

Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σήμερα στη Βουλή, για την Ημέρα της Μεσογείου που καθιέρωσε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου η οποία αποτελείται από 27 χώρες και γιορτάζεται για πρώτη φορά φέτος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας επισήμανε τη σπουδαιότητα του νέου αυτού θεσμού και αναφέρθηκε στους Μεσογειακούς Αγώνες και στην «Αργώ».

Κατά την ομιλία του ο κ. Γ. Σούρλας υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων το 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα και τόνισε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση των Αγώνων.

Αναφερόμενος στη «Αργώ» επισήμανε την παρουσία της στη Μεσόγειο.

«Η Αργώ έγραψε μια ξεχωριστή, πρωτοπόρο σελίδα στη Μεσόγειο» είπε και πρόσθεσε πως «ήταν το πρώτο καράβι που πριν 3.500 χρόνια διέσχισε τη Μεσόγειο για εξερευνητικούς και εμπορικούς λόγους».


«Δεν πρόκειται για μύθο αλλά για μια ιστορική πραγματικότητα. Αυτό προκύπτει από αναλύσεις των χρυσών κοσμημάτων που βρέθηκαν σε θολωτό τάφο στον περιφερειακό δρόμο, ο οποίος χρονολογείται από 3500 π. Χ. Η προέλευση τους όπως αποδεικνύεται είναι από την αρχαία Κολχίδα της Γεωργίας».

Ο κ. Σούρλας ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου να στηρίξουν την προσπάθεια για την άρτια οργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων καθώς –όπως επισήμανε η επιτυχής διεξαγωγή τους δεν αποτελεί τοπική υπόθεση αλλά αφορά ολόκληρη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σούρλας πρότεινε:

1. Να πραγματοποιηθεί Σύνοδος της Μεσογειακής Συνέλευσης στο Βόλο πριν το 2013.
2. Να στηριχτεί η ίδρυση του Κέντρου Μεσογειακού Πολιτισμού που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων.
3. Η «Αργώ» -το πρώτο καράβι που διέσχισε τη Μεσόγειο- να γίνει έμβλημα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου ή ακόμη της Μεσογείου γενικότερα καθώς κι όλων των θεσμικών οργάνων συνεργασίας των Μεσογειακών χωρών.
4. Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του περίπλου της «Αργούς» σε όλα τα λιμάνια των χωρών της Μεσογείου, όπως έχει προγραμματιστεί εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1