Ο Γ. Σούρλας αναφερόμενος στο σχέδιο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και το χτύπημα της γραφειοκρατίας, τόνισε πως για να περιορίσουμε τις περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και τις δημόσιες επενδύσεις πρέπει να προβούμε σε μεγάλες διαρθρωτικές άλλαγές αλλά και στο χτύπημα της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τέτοιες αλλαγές να συμβούν.Το χτύπημα της γραφειοκρατίας δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες αλλά γιατί το επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας μας.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο αναφερόμενος στο σχέδιο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και το χτύπημα της γραφειοκρατίας, είπε συγκεκριμένα:
• Συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο: Αυτό, μεταξύ άλλων, θα χτυπήσει καίρια και τη φοροδιαφυγή.
• Μαρίνες: η βασική υποδομή του νησιωτικού και αρχιπελαγικού τουρισμού. Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι αληθινά «χρυσωρυχεία». Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες!
• Ανασύσταση των ναυπηγείων μας. Γιατί δεν μπορεί η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου να μην πρωτοστατεί στην ναυπηγική. Και η δημιουργία στον Πειραιά διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου. Που έπρεπε να υπάρχει από χρόνια…
• Καθετοποίηση και εξαγωγή προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής – με χαρακτηριστικότερο το λάδι.
• Ενεργειακή επεξεργασία απορριμμάτων. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βγάζουν ενέργεια και χρήματα από τα σκουπίδια τους! Εμείς ψάχνουμε ακόμα που θα τα… παραχώσουμε. Και χάνουμε χρήματα από ένα πλουτοπαραγωγικό πόρο.
• Αναπτυξιακό πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Η Ελλάδα, με το γεωφυσικό ανάγλυφο που έχει θα μπορούσε να παράγει ανάπτυξη από τα υδάτινα αποθέματά της. Δεν κάνει τίποτε. Κι ας πρόκειται για τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο του μέλλοντος.
• Επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές. Παντού αλλού τα επιμελητήρια είναι φορείς ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ.
• Προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής για φθηνή ενέργεια.: Στόχος μέσα σε μια 10ετία το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να είναι ανταγωνιστικό στην ΕΕ.
• Προγράμματα αύξησης του Τουρισμού και της παραθεριστικής κατοικίας. Και φορολογικές διευκολύνσεις για όσους ξένους παραμένουν στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσες χώρες έκαναν τέτοια προγράμματα κέρδισαν πολλά σε Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.
• Διευκολύνσεις παροχής βίζας σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, η οποία μάλιστα επίμονα ζητά πρόσβαση στην Ελλάδα ακόμα και για θρησκευτικό τουρισμό.
• Από την πρώτη στιγμή θα απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα! Γιατί χωρίς ανταγωνιστικό επιχειρηματία σύγχρονη ανάπτυξη δεν υπάρχει.
• Θα ξανά-στήσουμε τη Μεσαία Τάξη στα πόδια της. Που την τελευταία διετία τη διέλυσαν. Γιατί χωρίς μεσαία Τάξη δεν στέκει ούτε η Οικονομία ούτε η Δημοκρατία.
• Μείωση της κυβέρνησης (άμεση και μεσοπρόθεσμη). Ξεκινάμε άμεσα με 15 υπουργεία – στόχος 10 υπουργεία στην τετραετία. Έτσι θα μειώσουμε αμέσως τις «υπογραφές» και θα ελέγχουμε καλύτερα τις κυβερνητικές αρμοδιότητες. Θα ξέρουμε κάθε υπόθεση που κολλάει και γιατί κολλάει.
• Συνένωση υπηρεσιών του δημοσίου που είναι σήμερα κατακερματισμένες. Να ξέρουμε που αναθέτουμε, τι αναθέτουμε, τι προχωράει, τι δεν προχωράει και γιατί.
• Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού: Στο Δημόσιο σήμερα δεν υπάρχουν μόνο καρεκλοκένταυροι «γραφειοκράτες». Υπάρχει κι ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, υψηλού επιπέδου, μορφωμένο, αλλά σήμερα παροπλισμένο, γιατί το έχουν σκορπίσει «στους πέντε ανέμους». Αυτό θα αλλάξει. Και τα στελέχη αυτά θα αρχίσουν να αποδίδουν. Γιατί θα έχουν αντικείμενο…
• Έκτακτος μηχανισμός από ειδικούς, που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι, πού μπλοκάρει και τι εισηγείται για να το ξεμπλοκάρουμε. Με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.