Προεκλογικά

Ο Γ. Σούρλας για την Ανεργία, τις Επενδύσεις και την Ανάκαμψη

press12 sourlas
Ο Γ. Σούρλας αναφερόμενος στην ανεργία υπογραμμίζει ότι στη Μαγνησία καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Άλλωστε, συνεχίζει, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε το νομό μας ως δεύτερη εκλογική του περιφέρεια προκείμενου να τονίσει το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα . Επιπλέον αναφέρει πως οι ενέργειες για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι θεμελιώδες στοιχείο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για να πετύχει τον βασικό της στόχο, την ανάπτυξη.


Ο Γ. Σούρλας αναφερόμενος στο σχέδιο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ανάκαμψη και τις επενδύσεις, τονίζει πως αυτές μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση του φυσικού και του έμψυχου πλούτου της χώρας που είναι οι ίδιοι οι πολίτες της, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο αναφερόμενος στα μέτρα για την Συνταγματική Μεταρρύθμιση και την Ανάκαμψη, είπε συγκεκριμένα:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΝΔ


Είναι ο φυσικός της πλούτος. Είναι ο ορυκτός της πλούτος. Είναι τα ενεργειακά της αποθέματα.

Είναι - πάνω απ’ όλα - το ταλέντο των ανθρώπων της, το «δαιμόνιο» του Έλληνα. Που διαπρέπει παντού στον κόσμο και μόνο στην πατρίδα του μαραζώνει…


Έχουμε την μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο. Κι όμως δεν έχουμε ναυπηγεία! Κι ο Πειραιάς ακόμα περιμένει να γίνει διεθνές Ναυτιλιακό κέντρο.

Έχουμε μοναδικές φυσικές ομορφιές. Κι όμως διώχνουμε τους τουρίστες…

Έχουμε μοναδικό ορυκτό πλούτο, από βιομηχανικά μέταλλα μέχρι χρυσό και «σπάνιες γαίες». Κι όμως, δεν έχουμε ορυχεία, ή έχουμε ελάχιστα...

Έχουμε τεράστια ποικιλία προϊόντων της γης, γεωργικά και κτηνοτροφικά, οπωροκηπευτικά, φρούτα, με γεύση και θρεπτική αξία μοναδική διεθνώς.

Έχουμε απίστευτη ποικιλία αρωματικών και ιαματικών φυτών. Κι όμως, έχουμε ελάχιστη μεταποίηση κι ακόμα λιγότερες εξαγωγές.

Τους γεωργούς μας τους έχουμε αφήσει στο έλεος των μεσαζόντων…

Τους κτηνοτρόφους μας τους κυνηγάμε.

Έχουμε ανεπανάληπτους ιστορικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς, μνημεία και μουσειακά ευρήματα, που θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα μοναδικό πόλο έλξης στον κόσμο. Κι όμως δεν τα έχουμε αξιοποιήσει παρά ελάχιστα…

Έχουμε τεράστιο δυναμικό επιστημόνων και ερευνητών διεθνώς. Κι όμως έχουμε ελάχιστη έρευνα.

Ακόμα και κλάδοι μας που πάνε καλά εξαγωγικά, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια, αντιμετωπίζουν κι αυτοί σοβαρά προβλήματα σήμερα.

Έχουμε ακόμα τεράστια ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Που παραμένει αναξιοποίητη. Λεηλατείται συστηματικά από κυκλώματα επιτηδείων. Και καταπατείται συνεχώς. Ή περιμένει τον… «καταπατητή» της!

Αν αξιοποιούσαμε ένα μικρό μέρος όλων αυτών, θα λύναμε το πρόβλημα του χρέους και θα γινόμασταν «παγκόσμιος πρωταθλητής» σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
1. Φαστ τρακ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις…

2. Ειδικός φάκελος για κάθε επένδυση – τον παρακολουθούν συνεχώς και τον ξεμπλοκάρουν όποτε χρειαστεί υπάλληλοι του δημοσίου. Μ’ άλλα λόγια Ειδική Υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων.

3. Ενοποίηση των απαραίτητων στοιχείων που απαιτείται για κάθε επένδυση ανά κλάδο σε σύντομο βιβλιαράκι. Να μη ζαλίζεται ο υποψήφιος επενδυτές με χιλιάδες διατάξεις που ποτέ δεν έχουν συγκεντρωθεί σε λίγες σελίδες.

4. Παρακολούθηση σε ηλεκτρονικό πίνακα όλων των επενδύσεων και του βαθμού ωρίμανσής τους, με ειδική σηματοδότηση καθυστερήσεων, για την οποία θα λογοδοτούν οι υπηρεσίες του δημοσίου.

5. Γενική Γραμματεία εξωστρέφειας: για να συντονίζονται όλες οι εθνικές προσπάθειες προς αναζήτηση ξένων αγορών.


ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Πρώτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ (14,5 δισεκατομμύρια), που περιμένουν αχρησιμοποίητα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει. Τα οποία πρέπει να απορροφηθούν στα δύο-τρία επόμενα χρόνια! Ήδη ζήτησα τις πρώτες 100 μέρες να μου φέρουν τα επιμελητήρια από 2 έργα ΕΣΠΑ στην περιοχή τους. Δεν θα τα ξεμπλοκάρω μόνος μου. Θα τα ξεμπλοκάρουμε όλοι μαζί…

Δεύτερον, εξασφαλίζοντας ρευστότητα που το ΠΑΣΟΚ στέγνωσε από την αγορά. Πώς θα γίνει αυτό; Μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούν κι αυτές να επωφεληθούν από τις ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμα από την επέκταση των προγραμμάτων για τους μικρομεσαίους και της ΕΤΕΑΝ. Και με συνεννόηση για την εξασφάλιση ενός «εργαλείου ρευστότητας» που ήδη συζητιέται από τους εταίρους μας. Αλλά με ρητή πρόβλεψη η ρευστότητα να καταλήγει στην πραγματική οικονομία.

Τρίτον, επιστρέφοντας τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις. Που άντεξαν την κρίση, αλλά κινδυνεύουν να κλείσουν τώρα, γιατί το κράτος δεν τις πληρώνει. Μετά από δικές μας συνεχείς πιέσεις από πέρσι, η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει ότι θα αποπληρωθούν μέσα στη χρονιά τουλάχιστον τα 4,5 δισεκατομμύρια!


Επιπλέον
• Θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών - που υπάρχουν, αλλά σήμερα υπολειτουργούν - όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. Το έκανε η Κύπρος με το αεροδρόμιο της Λάρνακας, που το παραχώρησε στους Κινέζους για μερικές δεκαετίες. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς τα ταχύτερο…

Ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για αυτά υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, πέρα από τα ΕΣΠΑ. Η ανεργία των νέων - ο πιο επικίνδυνος εφιάλτης - ξεπερνά ήδη το 50%! Προτεραιότητά μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο και κάθε τρόπο για να τη μειώσουμε.

Οδικοί άξονες: Στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, δίνουμε προτεραιότητα στους οδικούς άξονες, που τόσο τους έχει ανάγκη το εμπόριο και η Περιφέρεια.

Μέτρα για την Οικοδομή: 150 επαγγέλματα ζουν απ’ αυτή. Όμως η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν. Κι όταν λέω μηδέν, εννοώ μηδέν! Με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για δέκα χρόνια. Το κράτος θα πάρει πολλαπλάσια τα πρώτα δύο χρόνια, απ’ ό,τι θα πληρώνει σταδιακά τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια…

Να χτυπηθεί η ανεργία! Αλλά και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν… Η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να μειώσουν την ύφεση φέτος και να οδηγήσουν στην Ανάκαμψη μέσα στο 2013. Κάθε ποσοστιαία μονάδα που ανακάμπτει το ΑΕΠ, δημιουργούνται ή διασώζονται 45 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1