Προεκλογικά

Ο Γ. Σούρλας για τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και τη Δικαιοσύνη

press12 sourlasΟ Γ. Σούρλας με αφορμή την κεντρική προεκλογική του ομιλία που πραγματοποιείται απόψε στις 08:00 μμ στο VOLOS PALACE και αναφερόμενος στο σχέδιο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη Δικαιοσύνη και το «Πόθεν Έσχες» με βάση και τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση, εκφράζει την ικανοποίηση για την απόδοση καρπών των προσπαθειών του με την υιοθέτηση πολλών από τις θέσεις του για διαφάνεια και περισσότερο δημοκρατική λειτουργία στο πολίτευμα και στα κόμματα, θέσεις που διατυπώνει εδώ και χρόνια και έχει αναλύσει τόσο μέσα από τη Βουλή και στον τύπο, αλλά και στα βιβλία που έχει συγγράψει.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο αναφερόμενος στα μέτρα για την Συνταγματική Μεταρρύθμιση, τη Δικαιοσύνη και το «πόθεν έσχες», είπε συγκεκριμένα:

Συμβόλαιο με την κοινωνία για τη νέα μεταπολίτευση
Όταν μιλάμε για Νέα Μεταπολίτευση, εννοούμε να αλλάξουμε τα πάντα! Και το μοντέλο της Οικονομίας που χρεοκόπησε και το σύστημα της διακυβέρνησης που απέτυχε. Γιατί πέρα από τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να υπογράψουμε μια θεμελιώδη σύμβαση με τον ίδιο το λαό! Ένα κοινωνικό συμβόλαιο γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουμε. Για αυτά που πρέπει να διαφυλάξουμε. Και γι’ αυτά που πρέπει να επιτύχουμε.


Η Ελλάδα είναι Δημοκρατική χώρα! Και οι ΄Ελληνες είναι υπερήφανος λαός. Ένας υπερήφανος λαός σε μια δημοκρατική χώρα δικαιούται να ξέρει τι ακριβώς περιμένει από την κυβέρνησή του.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Προτείνουμε μια μεγάλη Συνταγματική Μεταρρύθμιση που θα καταστήσει το πολίτευμα πιο διάφανο, πιο δίκαιο, πιο αξιόπιστο στον κόσμο και πιο λειτουργικό στη διακυβέρνηση.


1. Ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού και βουλευτή. Ώστε να υπάρξει η κρίσιμη διάκριση της Εκτελεστικής εξουσίας από τη Νομοθετική. Έτσι ο υπουργός θα μπορεί να κυβερνά χωρίς το άγχος της επανεκλογής του. Και ο βουλευτής θα υπηρετεί την περιφέρειά του χωρίς το άγχος να γίνει ο ίδιος υπουργός ή να ΜΗ γίνει υπουργός κάποιος συνάδελφός του από την ίδια περιφέρεια.


2. Ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Από την ώρα που θα υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υπουργού, ο βουλευτής θα πάψει να είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος. Οπότε θα μπορεί να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντά του. Το πρόβλημα δεν είναι να υποβαθμίσουμε το βουλευτή. Αλλά να τον βοηθήσουμε να παίξει πιο σωστά το ρόλο του. Η απόλυτη διάκριση Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας ενισχύει και τις δύο.


3. Θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ – ανάλογα με τις εξουσίες που θα του δοθούν – θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από το λαό. Έτσι θα αποκατασταθούν οι εσωτερικές ισορροπίες του πολιτεύματος και θα χαλαρώσει ο πρωθυπουργικο-κεντρικός χαρακτήρας του.


4. Το «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών θα ελέγχεται συνταγματικά από ειδικό σώμα, που θα αποτελείται αποκλειστικά από κορυφαίους δικαστικούς προερχόμενους και από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.


5. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί τα τρία πέμπτα της Βουλής. Δική μας πρόταση είναι να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, ώστε να μειωθεί η επιρροή του «πολιτικού χρήματος».


6. Επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας. Μείωση των 300.


7. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.


8. Θα αναθεωρηθεί η διάταξη που αφορά την παραγραφή ποινικής ευθύνης των υπουργών και θα αλλάξει ο σχετικός νόμος. Στόχος είναι να προστατεύεται ο υπουργός στην άσκηση των καθηκόντων του, όχι να του εξασφαλίζεται ασυλία όταν τα παραβιάζει και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.


9. Θα αναθεωρηθεί και η διάταξη για την ασυλία των βουλευτών. Κι αυτή θα αφορά αποκλειστικά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Τίποτε παραπέρα…


10. Ενίσχυση Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (αναθεώρηση του άρθρου 90). Ώστε να μην μπορεί η Εκτελεστική εξουσία, να ποδηγετεί τη Δικαιοσύνη. Έτσι θα περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης.


11. Θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.


12. Θα επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.


13. Θα συνδεθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την ωφέλεια στο δημόσιο συμφέρον.


14. Θα εξορθολογιστεί η οργάνωση και λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών.


15. Ρητή πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για προστασία της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επισπευσθεί η απονομή δικαιοσύνης. Πρώτον, γιατί αυτό δίνει ασφάλεια στον Πολίτη. Δεύτερον, γιατί όσο οι υποθέσεις δεν καταλήγουν, τόσο ενθαρρύνονται οι παράνομοι να παρανομούν. Η καθυστέρηση οδηγεί στην ατιμωρησία.

Ανάμεσα στα μέτρα για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης που θα υιοθετήσουμε αμέσως, είναι να τελειώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν, να ενοποιηθούν τα δικαστήρια και να τριπλασιαστεί το παράβολο, ώστε να αποθαρρύνονται όσοι διακατέχονται από δικομανία.
Θα ενθαρρύνονται επίσης οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί.

Θα επανεξεταστούν, ακόμα, όλες οι «παραγραφές». Σε μερικές περιπτώσεις εγκλήματα παραγράφονται πολύ σύντομα. Πράγμα που οδηγεί κι αυτό σε ατιμωρησία.
Γενική μας κατεύθυνση, ατιμωρησία τέλος. Καθυστερήσεις τέλος.

Πέρα από τις αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης, όμως, υπάρχει και το αίσθημα δικαίου.
Θα αλλάξουμε όλο το πλαίσιο για την ασυλία βουλευτών και για την ΜΗ ευθύνη υπουργών.
Ό,τι μπορεί, θα γίνει άμεσα. Κι ό,τι χρειάζεται συνταγματική αλλαγή, έχει ήδη μπει στο Σχέδιό μας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Γενική κατεύθυνση: κανείς δεν θα είναι πάνω από το Νόμο. Ιδιαίτερα όσοι κυβερνούν δεν θα είναι πάνω από το Νόμο. Όποιος θεσπίζει νόμους για τους άλλους, αλλά εξαιρεί τον εαυτό του, δεν είναι νομοθέτης. Είναι τύραννος!

Και η Ελλάδα δεν είναι τυραννία. Είναι δημοκρατία.

Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ασυλία των βουλευτών και την υπερβολική προστασία των υπουργών. Ισχύει και για τα προνόμιά τους. Τέρμα οι κουστωδίες με τις μαύρες λιμουζίνες. Εκλέγομαι στη Βουλή από το 1977. Τότε, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν υπήρχαν τέτοια προνόμια. Και η δημοκρατία λειτουργούσε.

Θα αποκτήσει η Πολιτική ξανά την εμπιστοσύνη του λαού, όταν μπορεί ο αστυνομικός να δώσει πρόστιμο στη μαύρη λιμουζίνα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και στο απλό 1000ράκι που έκανε την ίδια παράβαση. Χωρίς να ακούσει το αηδιαστικό:

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, θα ερευνήσουμε το πόθεν έσχες όσων συμμετείχαν σε κυβερνήσεις, από το 1974. Πόσα χρήματα είχαν πριν μπουν στην πολιτική και πόσα όταν έφυγαν. Η έρευνα θα γίνει από ειδικό σώμα δικαστικών λειτουργών. Για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία συγκάλυψης.

Η νέα Μεταπολίτευση θα αρχίσει κλείνοντας τους λογαριασμούς της με την παλιά.
Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι στο εξής η Πολιτική θα είναι χώρος προσφοράς για τους καλύτερους. Όχι χώρος σταδιοδρομίας για τους πιο «καπάτσους»…

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1