Προεκλογικά

Αρχεία Ρουμανίας

Ο Γ. Σούρλας τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνεισφορά του στην εξασφάλιση, διαφύλαξη και παράδοση για φύλαξη και για μελέτη των ελληνικών αρχείων της Ρουμανίας του 18ου-19ου αιώνα (1711-1821).

Από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών εκφράσθηκε η ευαρέσκεια του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της Ελλάδας προς τον κ. Γ. Σούρλα, για την παράδοση ελληνικών χειρογράφων και εγγράφων της Ρουμανίας και για την σημαντική αυτή προσπάθεια που άρχισε το 2007 μετά από επαφές με την πολιτική, θρησκευτική και πνευματική ηγεσία της Ρουμανίας, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Βουκουρεστίου, τον Πατριάρχη Δανιήλ και τον Πρωθυπουργό Ελληνικής καταγωγής Ποπέσκου - Ταριτσιάνο.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός στήριξε με ενθουσιασμό την προσπάθεια αυτή και εξήρε την προσφορά Ελλήνων διανοούμενων στον πολιτισμό της Ρουμανίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Δανιήλ Φιλιππίδη που κατάγονταν από το Πήλιο ο οποίος μάλιστα έδωσε το όνομα Ρουμανία στην χώρα αυτή.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σούρλα για το πολύτιμο υλικό τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι πλέον στη διάθεση ερευνητών για την αξιοποίηση και την ανάδειξη της συμβολής των Ελλήνων της εποχής εκείνης στον πολιτισμό των παραδουνάβιων Ηγεμονιών.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1