Προεκλογικά

filiki etairiaΣτρατηγείο Φιλικής Εταιρίας

Ο Γ. Σούρλας ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής αγωνίστηκε με συντονισμένες ενέργειες, ώστε να παραχωρηθεί στην Ελλάδα το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρίας, το οποίο βρίσκεται στο Κισινάου της Μολδαβίας. Πρόκειται για το στρατηγείο του Υψηλάντη, το ιστορικό κτήριο, στο οποίο μυήθηκαν τα μέλη του Ιερού Λόχου, όταν ξέσπασε η φλόγα της Επανάστασης του΄21 στη Μολδοβλαχία.

Αυτό το αρχαιότερο κτίσμα της Μολδαβικής πρωτεύουσας (χρόνος ανέγερσης 1816) είναι το μοναδικό που διασώζεται μέχρι σήμερα και σε αυτό στεγάζεται ο εκδοτικός οίκος Lettera. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, στο σπίτι αυτό έχει φιλοξενηθεί ο Υψηλάντης και τα αδέλφια του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ εκεί γίνονταν πολιτικές επαφές , μυήσεις νέων στελεχών και στις ατέρμονες συσκέψεις μετείχε όλη η αφρόκρεμα της Νότιας Ρωσίας αλλά κι οι Έλληνες των παροικιών, όπως ο Μαρασλής, ο Μιχ. Σούτσος, οι Πρίγκηπες Κατακουζηνοί και ο μεγάλος φιλέλληνας ποιητής Αλ. Πούσκιν που εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση και κρατούσε ημερολόγιο με τα γεγονότα της μεγάλης εξέγερσης.

Ο κ. Σούρλας στις συνεχείς παρεμβάσεις του προς τον Πρόεδρο Βορόνιν τόνιζε ότι «η ιστορική έρευνα μας βοηθά να το χρησιμοποιήσουμε ως Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας και Κέντρο αναφοράς τόσο των Ελλήνων όσο και των Μολδαβών που πολέμησαν εκείνη την εποχή για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού». Επίσης υπογράμμιζε τις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορική εκκρεμότητα και το στρατηγείο να περιέλθει στην Ελληνική πλευρά.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1