1-10-2012

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ κ. ΠΕΠΟΝΗ

 

«Συνεχίζεται το λαθρεμπόριο και η προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και έχει προστεθεί και το λαθρεμπόριο υγραερίου», δήλωσε ο Γ.Γ. Δ.Α.Δ., κ. Γ. Σούρλας μετά την ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανό Στασινόπουλο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέφεραν ότι:

Από πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που πήρε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες προκύπτει ότι αυτό είναι νοθευμένο.

Βρέθηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.

Ναυτιλιακό πετρέλαιο αποχρωματίζεται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή.

Οι εικονικές εξαγωγές υπολογίζονται σε 1000 βυτία/έτος με απώλειες που ανέρχονται 150 εκ. ευρώ/έτος.

Τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκ. λίτρα και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκ. ευρώ/έτος.

Τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που παρελήφθησαν το 2008, για τα οποία δαπανήθηκαν 2.030.000 ευρώ και που διαθέτουν σύγχρονα συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού – μεταφοράς αφορολογήτου καυσίμου ναυτιλίας και κάθε άλλης ύποπτης κίνησης λαθρεμπορίου, παραμένουν ακινητοποιημένα τέσσερα χρόνια.

Για να τεθεί τέρμα στα φαινόμενα αυτά και να παταχθούν τα κυκλώματα, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ πρέπει:

Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη σε όλα τα καύσιμα.

Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης όλων των μεταφορικών μέσων με καύσιμα.

– Να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια, όπως προβλέπεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, ώστε να ελέγχεται με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε παράδοση-παραλαβή καυσίμου στον καταναλωτή.

Να επιστραφούν τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη στο ΣΔΟΕ για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού Εφοδιασμών Πλοίων (SLEPIA).

Και για το υγραέριο διαπιστώνεται λαθρεμπόριο.

Για το υγραέριο το 2011 διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο 8874 λίτρων. Αυτό συνίσταται στην εικονική προμήθεια αερίου για βιομηχανική χρήση, ενώ σημαντικό μέρος αυτού διατίθεται στην κατανάλωση χωρίς μέτρα προφύλαξης, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή των πολιτών.

Το κόστος της απώλειας από το λαθρεμπόριο υγραερίου υπολογίζεται στα 25 εκ. ευρώ το χρόνο.

Για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο το ΣΔΟΕ επισημαίνει ότι πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται όλες υποχρεωτικά μέσω Τραπέζης.

Ο κ. Σούρλας, που έχει από 8ετίας αποκαλύψει την προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και το λαθρεμπόριο, προσκόμισε στον εισαγγελέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος κ. Πεπόνη στοιχεία, που έρχονται να προστεθούν στην αρχική του κατάθεση στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Επίκεινται επισκέψεις του Γ. Γ. Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Είναι απαράδεκτο, τόνισε ο κ. Σούρλας, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, περικοπής μισθών και συντάξεων και μάλιστα παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, τα αδίστακτα κυκλώματα να συνεχίζουν την δράση τους και να λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο.

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1