20-12-2013

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


2013-12-20-sourlas-anagennisi-pol-systimatosΕκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Γ. Σούρλας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ζήτησε τη συμμετοχή τους στον διάλογο που άνοιξε ο Πρωθυπουργός για όλες τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα εξασφαλίσουν στέρεες βάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορεί να οικοδομηθεί ένας σύγχρονος κοινοβουλευτισμός και ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, από πολιτικούς-πρότυπα, που ανταποκρίνονται στην αρχή του «άρχειν διά του παραδείγματος».

Από πολιτικούς που να υποτάσσουν το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό της κοινωνίας και του έθνους. Να μην ενδίδουν στα οργανωμένα και οικονομικά συμφέροντα.

Από εκείνους που αντιστέκονται, που δεν εκμαυλίζονται, εκείνους που δεν μπορούν οι διαπλεκόμενοι να τους υποτάξουν και να τους οδηγήσουν σε άνομες και ανήθικες ενέργειες και πρακτικές.

Αυτούς οφείλουν να στηρίξουν οι πολίτες, να γίνουν σύμμαχοί τους στην προσπάθεια για διαφάνεια, που είναι «η αντιβίωση» κατά της διαφθοράς. Σε αυτούς πρέπει να εμπιστεύονται την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η κοινωνία απαιτεί μια δημοκρατία ποιοτική, με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς τις γεωγραφικές και προκλητικές οικονομικές ανισότητες. Χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και προνόμια απέναντι στους νόμους και στο Σύνταγμα, ανάλογα με την καταγωγή και την κοινωνική θέση.

Οι πολίτες απαιτούν πραγματική ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, με πολιτειακές και πολιτικές μεταβολές, που θα εγγυώνται την ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1