14-05-2013

Στον Εισαγγελέα το λαθρεμπόριο τσιγάρων που πλήττει την δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία

 

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη και του κατέθεσε φάκελο με στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, από τα οποία προκύπτουν δυσμενείς επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία και  στη Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους μέχρι 800 εκατομμυρίων ευρώ. 

Όμως ιδιαίτερη σημασία έχουν οι  επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Από έγγραφο, με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών), που εστάλη στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%. 

Χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) κι άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών περισσότερων χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης. Τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες.  Τα χρησιμοποιούμενα φίλτρα συνήθως είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι πρέπει να παταχθούν τα κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα κατά τρόπο ασύδοτο και προκλητικό. Κυρίως όμως έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συνταγματική επιταγή. 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1