16-4-2013

Έλεγχος επιδοτήσεων μέσω offshore εταιριών

Να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτήσεων, προμήθειες στο Δημόσιο με τιμολόγια offshore καθώς και με εταιρείες που συμβάλλονται με offshore μέσω καταπιστευμάτων, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη.

Η αναγκαιότητα αυτή επισημαίνει, προκύπτει από το γεγονός ότι από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ και τις εκθέσεις που συνέταξε διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις ακόμη και πάνω από 2000% καθώς και η έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες και με βάση αυτών έγιναν επιδοτήσεις. 

Ενδεικτικά αναφέρονται  ορισμένες περιπτώσεις.

ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ  2000% Η’ 45 ΦΟΡΕΣ  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ

Εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα που η πραγματική του αξία ανερχόταν σε 4 εκ. δρχ.  Με τιμολόγιο όμως που  εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκ. δρχ.  Βάσει αυτού του τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκ.δρχ.  Δηλαδή πλήρωσε  το μηχάνημα 4 εκ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκ., τόσο απλά!

ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Επιχειρηματίας που εξέδωσε επ’ ονόματί του offshore εταιρεία τιμολόγιο για μηχάνημα αξίας 18 εκ. δρχ. το οποίο ποτέ δεν αγόρασε, πήρε  επιδότηση 7,2 εκ. δρχ.

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ 400% 

Μηχανική βαλβίδα καρδιάς ενώ το πραγματικό κόστος αγοράς όπως προκύπτει από το τιμολόγιο ανέρχονταν σε 1.225 ευρώ η ίδια η βαλβίδα στη συνέχεια τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ. Το ίδιο έγινε και με εκατοντάδες άλλα μηχανήματα.

Εκτός από τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος οι offshore εταιρείες χρησιμοποιούνταν από επιχειρηματίες για υπερτιμολογήσεις και έκδοση εικονικών τιμολογίων προκειμένου να καρπωθούν με τις επιδοτήσεις πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δικαιούνταν.

Μετά από όλα αυτά, τόνισε ο κ. Σούρλας, επιβάλλεται να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που καταλήστεψαν το Δημόσιο, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν στο Δημόσιο. Να πληροφορηθούμε πόσα από τα δεκάδες δις που χορηγήθηκαν από τα τέσσερα    πλαίσια  στήριξης, πήγαν για επενδύσεις και πόσα στις τσέπες  ορισμένων.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1