06-06-2013

Απαραίτητος εξοπλισμός στα τελωνεία για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μαγνητικής πύλης, η τοποθέτηση ανιχνευτών X-RAY στα τελωνεία εισαγωγής  για τον έλεγχο των καπνικών και άλλων προϊόντων που εισάγονται λαθραία και μεταφέρονται με κοντέϊνερς, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Γ. Σούρλας στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον έλεγχο του καπνίσματος.

 Με την εγκατάσταση αυτών των μηχανημάτων στα τελωνεία εισαγωγής μπορεί να εξαλειφθεί ή να περιορισθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων,  η διακίνηση ναρκωτικών και άλλων επικίνδυνων προϊόντων για τη δημόσια ασφάλεια. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι κατά το 2004 την περίοδο που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τοποθέτηση μηχανήματος X-RAY όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, συνέβαλε στην εξάλειψη φαινομένων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από το 5ο τελωνείο του Πειραιά. 

Μετά την απομάκρυνση των μηχανημάτων άρχισε και πάλι το λαθρεμπόριο να καλπάζει. Mε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης τσιγάρων, τόνισε ο κ. Σούρλας, μπορεί να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Ακόμη να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η απώλεια εσόδων για το κράτος που εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 800 εκατ. € το χρόνο,   ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενός μηχανήματος ανίχνευσης  δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. Ευρώ.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1