24-6-2008

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΥΡΛΑ
- ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ»


Την αντιμετώπιση του προβλήματος του πολιτικού χρήματος βάσει του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γ. Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας στην ερώτηση του, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ενώ πέρασαν 44 χρόνια από τότε που άρχισε να ισχύει το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, παρά τις επανειλημμένες τροποποιήσεις, το νομοθετικό πλαίσιο παραμένει διαβλητό, ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Το γεγονός και μόνο ότι ελέγχοντες τα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών είναι και ελεγχόμενοι καθιστά το σύστημα αναξιόπιστο. Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το σύστημα ελέγχου δεν ισχύει για καμιά άλλη περίπτωση της δημόσιας διοίκησης.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται:

1. Η συγκρότηση επιτροπής ελέγχου του «πολιτικού χρήματος» η οποία θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και πέντε μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου που θα ορίζονται δια κλήρου, τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής και τον Πρόεδρο του Συνηγόρου του Πολίτη και θα ελέγχει :

α) τα οικονομικά των Πολιτικών Κομμάτων, των Βουλευτών, αλλά και τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων Βουλευτών,

β) το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων
συμπεριλαμβανομένων και των Νομαρχών και των Δημάρχων.

2. Η συγκρότηση ειδικού τμήματος «πόθεν έσχες», στα πλαίσια της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των Γενικών Διευθυντών των δημοσίων υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης, υπαγόρευσαν στο πρόγραμμα μας την πρόβλεψη η Επιτροπή Ελέγχου του «πολιτικού» χρήματος να λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή.

Επανέρχομαι στο θέμα αυτό, που είχε τεθεί προ τριετίας, σε μια χρονική περίοδο που περισσότερο από κάθε άλλη φορά, λόγω της καταστάσεως που επικρατεί, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, την προστασία του κύρους των πολιτών και την αξιοπιστία των πολιτικών οργανισμών.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, άμεση προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του πολιτικού χρήματος με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις βάσει του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1