27-2-2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ – ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Για την αξιοποίηση και την διάφανη λειτουργία των Εθνικών κληροδοτημάτων συζήτησαν κατά την συνάντησή τους ο Γ.Γ. Διαφάνειας Γεώργιος Σούρλας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη.

Πρόκειται για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα & ιδρύματα), που η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δις Ευρώ, για μια κατάσταση που στις περισσότερες των περιπτώσεων επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια. Είναι διαπιστωμένο ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δις Ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια:
• την απώλεια εκατομμυρίων Ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό
• τη μη εκτέλεση κοινωφελών έργων και σκοπών (νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, μουσεία)
• τη μη χορήγηση υποτροφιών

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις δυσλειτουργίες και εξασφαλίζει την αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.

Ο κος Σούρλας τόνισε ότι επιτέλους τίθεται τέρμα στο υφιστάμενο καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις που πρέπει να καθορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε θέματα διαφάνειας ως προς τη οργάνωση και τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάρτηση στο διαδίκτυο:

• Των περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής βούλησης του διαθέτη
• Των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών
• Των αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης
• Των προκηρύξεων των υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων και επιλογής των υποτρόφων.

Ο κος Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη προώθηση του νομοσχεδίου το οποίο διασφαλίζει τη Διαφάνεια στα Εθνικά Κληροδοτήματα.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1