05-07-2013

Γ.Σούρλας: Η παραγραφή αδικημάτων λόγω αναβολών πλήττει τον αγώνα κατά της διαφθοράς

Ο κ. Γ. Σούρλας μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης,  Χαράλαμπο Αθανασίου και αφού τον ενημέρωσε  για διαμαρτυρίες και καταγγελίες  που καταφθάνουν στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου λόγω επανειλημμένων αναβολών δικών δήλωσε:

 «Πέρα από την καταγγελία του Δημάρχου Αθηναίων για εννέα αναβολές δίκης υπαλλήλου του Δήμου που κατηγορείται για χρηματισμό και προκάλεσε την παρέμβαση της  Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες σημαντικές περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί ή κινδυνεύουν να παραγραφούν λόγω πολλών αναβολών και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες μεγάλων οικονομικών διαστάσεων και επιβάλλεται η διερεύνηση και αναζήτηση ευθυνών.

            Στη Γενική Γραμματεία καταφθάνουν καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών για την κατάσταση αυτή, οι οποίες αναφέρουν ότι:

- Παραγράφηκε αδίκημα  μετά από πολλές αναβολές, που έγινε  το 2001 και που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ  και οδηγήθηκε  στα δικαστήρια ύστερα από 12 χρόνια, όπου μάλιστα δεν παρέστη ως πολιτικώς ενάγον το Ελληνικό Δημόσιο.

- Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές  που ζημίωσε το ΙΚΑ,  πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια και οδηγήθηκε προς κρίση στα δικαστήρια μετά από 13 χρόνια και έγινε δεκτό ότι ήταν ήδη παραγεγραμμένο.

- Παραγράφηκαν φορολογικά αδικήματα, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια λόγω συνεχών αναβολών.

- Παραγράφηκε υπόθεση παραβιάσεως του νόμου περί ναρκωτικών, ύστερα από έντεκα  αναβολές  της δίκης και μάλιστα  οι τέσσερις εξ΄ αυτών   λόγω ασθένειας του συνηγόρου του κατηγορουμένου.

-Στο Εφετείο Αθηνών τα αδίκαστα κακουργήματα, πολλά από τα οποία είναι και οικονομικά εγκλήματα, αγγίζουν τα 5.500 και για πολλά από αυτά υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

-Κινδυνεύουν να παραγραφούν φορολογικά αδικήματα πολλών από τις offshore επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές.

            Τέλος, ο κ. Σούρλας μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη Διαφάνεια ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο  της Δικαιοσύνης, ζήτησε από τις  14/06/2013 από τον  εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  κ. Ν. Παντελή να διερευνηθεί  ποιές ήταν οι ποινικές υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων που παραγράφηκαν μετά από αναβολές την τελευταία πενταετία, και ποια αδικήματα αφορούν προκειμένου,  να ενημερωθούν  οι πολίτες που διαμαρτύρονται, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να επικρατήσει η Διαφάνεια.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1